"Важно укључивање свих грађана у борбу против сиве економије"

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић изјавила је да очекује пуно од наградне игре скупљања фискалних рачуна, која почиње 1. јануара наредне године. Наводи да садашњи систем оцењивања државних службеника није добар и да је одлучено да се суспендује и нађе адекватњи начин оцењивања.

Она је, говорећи на конференцији "Излаз из сиве економије" рекла да та игра треба да мотивише грађане да се укључе у борбу против сиве економије подсећајући да је то приоритет Владе Србије и да су 2017. и 2018. проглашене годинама борбе против сиве економије.

"Код нас не постоји довољна свест да се порезом пуни буџет. Перцепција буџета је да је то неки магичан ћуп из којег вам неко даје. Изузетно је важно да се у борбу против сиве економије укључе сви и грађани и привреда", нагласила је Брнабић.

Она је навела да ће главна награда у игри "Узми рачун и победи " - стан у Београду - бити додељена 2. априла 2017.

Како је саопштено, грађани могу да шаљу фискалне рачуне за наградну игру од 1. фебруара до краја марта 2017. године, а поред стана у Београду, а могу да освоје и аутомобиле, путовања у земљи и иностранству, као и техничку робу.

Потребно је прикупити минимум 10 фискалних рачуна или 10 потврда за плаћање картицама - слипова минималне вредности од 100 динара по фискалном рачуну или слипу, а који нису старији од 1. јануара 2017.

Планирано је да буде четири извлачења организована једном недељно током марта и почетком априла.

Право учешћа у овој наградној игри коју приређује Министарство финансија, имају сви пунолетни грађани са пребивалиштем у Србији.

"Садашње оцењивање државних службеника није добро"

Брнабићева је изјавила да садашњи систем оцењивања државних службеника није добар и да је одлучено да се суспендује и нађе адекватњи начин оцењивања.

Она је говорећи на конференцији "Излаз из сиве економије", навела да садашњи систем оцењивања функционише по принципу оцена од један до пет где се колеге међусобно оцењују и да се испоставило да сви имају петице у државној управи.

Брнабићева је навела да Србија има на располагању 80 милиона евра за реформу јавне управе, и да тај посао који укључује и мотивисаност државне управе мора да буде завршен до краја марта 2017.

"У овом моменту успостављена је радна група за успостављање система награђивања државних службеника и питање статуса инспектора " додала је она.

Брнабићева је казала да је у оквиру борбе против сиве економије, а по налогу премијера, расписан оглас за попуњавање 100 радних места у Пореској управи (ПУ) , где је и поред тог броја број радних места у ПУ испод максимума.

Она је нагласила да је иста ситуација и са инспекцијама и да мора да се нађе начин не само да се попуни број већ и да у оквиру акционих планова види како да реструктуришемо државну управу.

"У 2017. морамо да идемо на имплементацију електронског система, е система, треба да радимо на већој координацији са ПУ и комуникацији са привредом", казала је Брнбић додавши да онда следи усклађивању свих секторских закона са законом о инспекцијском надзору.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво