Вучић: Чврсто стојимо на европском путу, отворени смо за инвестиције

Председник Владе Србије Александар Вучић рекао је на симпозијуму "World Мinds" у Швајцарској да Србија има привредни раст од 2,8 процената и да је чврсто на европском путу.

"Размишљао сам како своју земљу најбоље да представим. Последњих 17 година нисмо имали никакав рат, што је рекорд. Много ратова прошло је нашом територијом, много смо људи изгубили. Данас смо на добром путу, путу економског опоравка. Били смо на ивици економског опстанка до пре три године, а данас имамо суфицит", истакао је Вучић на симпозијуму који је отворио са председником Швајцарске Јоханом Шнајдером Аманом.

"Ово је трећа година како смо у ММФ аранжману, имамо привредни раст од 2,8 одсто, а надамо се и бољем", истакао је премијер додајући да је Србија значајно напредовала и на Дуинг бизнис листи.

"Чврсто стојимо на европском путу, а следеће недеље биће отворена још нека поглавља у процесу евроинтеграција. Данас Србија има добар пословни амбијент за све стране инвеститоре. Имамо најбољи град у региону, отворен за туристе из свих земаља. Позивамо вас све да дођете и да се у то уверите", истакао је Вучић.

Обраћајући се скупу, премијер Вучић је говорио и о ситуацији у региону, мигрантској кризи, изборима у Америци, референдуму у Италији, променама у Бугарској, економској сарадњи са Кином и Емиратима, европском путу и предстојећим изборима у Србији, као и дуалном образовању.

"Једна од најважнијих ствари за мене у наредном периоду јесте реформа нашег образовног система. Желим више повезаности између потреба будућег тржишта рада и данашњег образовног процеса. Желим дуално образовање у коме би сами ђаци свакодневно стављали на пробу у пословној пракси оно што чују на студијама и били у могућности да професорима кажу – не, то се у пракси не ради више тако како нас ви учите, ради се другачије, боље, једноставније, погледајте и сами шта смо научили", каже Вучић.

Да би ово било могуће, додаје премијер, морамо прво да створимо довољно јаких компанија које би биле спремне да учествују у реформи и да понуде праксу младима пре краја формалног образовања.

На симпозијуму "World Мinds", заједници лидера у науци, уметности и економији, председник Швајцарске је поздравио српског премијера и нагласио да је Србија значајан фактор у Европи и захвалио на подршци и жељи српске владе да искористи искуства из швајцарског образовног система.

Шнајдер Аман је оценио да су на делу дигитализација и нова индустријска револуција, које ће радикално променити наше животе.

"Стога, наука и технологија могу значајно да унапреде наше друштво, нарочито у економском смислу", рекао је председник Швајцарске.

Вучић борави у једнодневној посети Швајцарској, где је са председником Швајцарске Јоханом Шнајдером Аманом после подне отворио симпозијум "World Мinds", заједницу лидера у науци, уметности и економији.

Овогодишњи симпозијум окупио је више од 1.000 еминентних стручњака, чланова заједнице "World Мinds", који су на том скупу разменили идеје и мишљења у области науке, технологије, друштва и културе, како би унапредили своја знања и применили новостечена искуства.

Број коментара 58

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи