Бундеве све чешће и на њиви и на пијаци

Због тога што се све више тражи, бундева све чешће расте на српским њивама. Захваљујући високој цени хладно цеђених уља, најзаступљеније су уљане тикве, па се ратари одлучују да уз кукуруз и пшеницу засеју и различите врсте тикава. Осим што доносе зараду, добре су и за здравље.

Бундева, тиква, тиквица, мисирача, лудаја, дулек, наранџаста, бела, зелена, жута, шарена...

Користи се као украс, додатак сточној храни, за ђубрење земљишта, али је и једна од омиљених намирница на јесењој трпези.

"За све може, и за чорбе, и за пите, и за колаче, све што желите од бундеве можете да створите. То је војвођанска банана", каже жена на пијаци.

Извор је витамина и минерала. Има мало калорија и лако се вари.

"Може да се употребљава и код деце и код одраслих, чак се препоручује код малих беба чим крене увођење првих намирница, одлична је и у болничкој исхрани. Она делује диуретски, тако да се препоручује у лечењу болести бубрега и болести мокраћне бешике, препоручује се у лечењу гихта и реуматоидног артритиса и препоручује се у лечењу гојазности", каже нутрициониста Верослава Станковић.

Сеје се у априлу, а бере у септембру. Најбоље успева на хумусном, растреситом земљишту. Воли влагу, али добро подноси и сушу. Узгајање не одузима много времена.

"Уопште није тешко. Узмете семе, посејете, окопате три-четири пута и то је то", каже Имре Тот, произвођач бундева из Кикинде.

Имре Тот већ пет година производи бундеве на око пола хектара. Продаје само месо бундеве.

"Исплати се, како да кажем, исплати се у том погледу да зарадите мало, може дуго да стоји. Ја то оберем у септембру и стоји до фебруара-марта", каже Имре Тот.

Код нас се највише гаје уљане тикве због високе цене нерафинисаног уља. На цени су и семенке. Просечан принос сувог семена је од 400 до 700 кг/ха, а меса бундеве од 50 до 70 тона по хектару. Иако од бундева добро зарађује, Имре за сада не планира да повећа производњу.

"Тешко их продам, знате. Обично то купе препродавци. Ја одем на пијацу, обично продам по 20 динара за килограм, препродавац то купи, стави на своју тезгу пошто је сваки дан тамо и прода за 30, 40, 50 динара. Немам тржиште, грађанин и све то шта он купи један-два комада и то му је доста, а ја сам имао ове године, рецимо, три тоне. Од тога половина је вероватно пропала", каже Имре Тот.

На београдским пијацама килограм бундеве кошта од 60 до 80 динара. Рендана кошта око 120 динара.

"Колико им треба, толико и купе, мало рендане, мало за печење", каже продавачица бундеви.

Бундеве су постале незаменљиве и у прерађивачкој индустрији, а све важнију улогу имају и у производњи козметике.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво