Трбовић: Напредак на "Дуинг бизнис" листи значајан за инвеститоре

Професорка Факултета за финансије, економију и администрацију Ана Трбовић за РТС каже да напредак Србије на "Дуинг бизнис" листи помаже инвеститорима да виде какво је пословање у одређеној земљи у коју желе да инвестирају. Извештај је, како је истакла, користан и за привреднике да би видели шта треба да се унапреди.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Ана Трбовић је рекла да да је скок Србије на "Дуинг бизнис" листи значајан и за инвеститоре и за привреднике у Србији.

"Овај извештај говори о томе колико је једноставно пословати у одређеној земљи кад се оснива предузеће, занимљив је за оне који инвестирају у ту земљу. Гледа се колико дана треба да би се изградило и колико кошта један магацин, колико треба времена за добијање прикључка за струју да би се основало предузеће", каже Трбовићева.

Истакла је да напредак привредници у Србији већ осећају јер је извештај конкретан.

"У извештају се наводи колико дана и новца треба да се прође кроз процедуре. Ово је признање реформама и министарствима која су задужена за ове области. Агенција за привредне регистре сваке године има нови низ послова који обавља", додаје Трбовићева.

Каже да је Србија постигла добар резултат.

"Има места за поправљање, ако се, на пример, погледа дозвола када је у питању противпожарна заштита. Може конкретно да се види колико дана је потребно некој институцији да нешто уради. Прикључак за струју је прилично лош и технички део ЕПС-а траје много дуже него, рецимо, у Грчкој. Ту треба радити и зато је извештај користан да бисмо могли да погледамо шта треба да се унапреди", објашњава Трбовићева.

Светска банка је похвалила осам од 10 области. Напредак недостаје, додаје Трбовићева, приликом започињања послова.

"Започињања пословања је мало, одлично смо спровели реформе и та агенција је за сваку похвалу. Код уписаних некретнина постоји много простора и за дигитализацију. Приликом добијања дозвола за противпожарну заштиту, прикључке за струју, има недостатака", рекла је Трбовићева.

Додаје да је Србија сада међу земљама које инвеститори сврставају за разматрање у много већој мери.

"Други извештај о конкурентности је много битнији за њих. Начин заштите конкуренције, ту има много више простора за реформе, пословна клима је основ, па се на то надограђују чиниоци конкурентности једне земље. За похвалу је, иако смо имали савет за развој конкурентности и Наледа, који има улогу у напретку Србије, подршка међународних програма у USAID, ово је први пут да је постојала политичка воља да се то уради", рекла је Трбовићева.

Говорећи о постављеном циљу да Србија буде међу првих 30 земаља по условима пословања, Трбовићева је истакла да је тај циљ амбициозан.

"То је амбициозан циљ зато што имате оцену колико сте испунили одређен максимум бодова у односу на друге. Ми смо 70 одсто урадили, померили смо се два и нешто бода, а за то треба 15 бодова да се померимо. Треба права електронска управа у Србији да постоји", закључила је Трбовићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво