Отвoрене понуде за "Галенику"

У Министарству привреде отварне су коверте са документацијом три потенцијална стратешка партнера "Галенике". Понуде су доставиле компаније из Индије и Бразила и британско-руски конзорцијум. После процене да ли је документација валидна, комисија ће утврдити ко је најбољи понуђач. Преговори са прворангираним понуђачем који могу да трају најдуже 90 дана.

Три заинтересована инвеститора која су доставила понуде за стратешко партнерство са "Галеником" су Cadila Pharmaceuticals Limited из Индије, EMS S.A. Из Бразила и Козорцијума Frontier Pharma Limited из Велике Британије и LLC NPA Petrovax Pharm из Русије.

Процедура је таква да следи анализа документације како би се утврдила њихова ваљаност, а следећи корак је отварање финансијских понуда.

Коначну ранг листу утврђује комисија, а понуде за стратешко партнерство ће бити рангиране тако да ће предност имати она компанија који понуди запослење за највећи број радника у "Галеници".

"Приликом рангирања узеће се у обзир и понуђени износ докапитализације 'Галенике' за 25 одсто капитала и понуђени приход државе приликом продаје капитала 'Галенике' након истека стратешког партнерства", наводе у Министарству привреде.

Коначну ранг листу усваја Влада Србије и проглашава најповољнијег понуђача. Преговори са прворангираним трају најдуже 90 дана.

Поступак приватизације "Галенике" се спроводи моделом стратешког партнерства путем докапитализације новчаним улогом у минималном износу од седам милиона евра, којом стратешки партнер стиче 25 одсто акцијског капитала "Галенике".

Стратешко партнерство може трајати најдуже пет година, а од партнера се очекује да спроведе оперативно и финансијско реструктурирање "Галенике" чиме ће, кроз повећање вредности те компаније, бити створена додатна вредност за државу која остаје већински власник.

По окончању стратешког партнерства, а након успешног оперативног и финансијског реструктурирања "Галенике" организоваће се заједничка продаја већинског капитала фармацеутске компаније и очекује се да ће приватизациони приходи за државу бити максимизовани.

Стратешки партнер је у обавези да обезбеди најмање пет руководилаца којима ће бити поверено оперативно управљање "Галеником" у периоду трајања стратешког партнерства, а који имају најмање 10 година искуства, од чега најмање пет година на руководећим позицијама у фармацеутским компанијама и/или на пословима финансијског или оперативног

У случају да не буде склопљен уговор са неком од заинтересованих компанија, Влада Србије је спремила План Б за решавање обавеза "Галенике".

Тај план подразумева да држава подржи финансијско реструкурирање "Галенике" кроз више мера "које имају за циљ растерећење 'Галенике' од обавеза према државним повериоцима и институцијама".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво