Сертић: Стратешка предузећа настављају пословање

Ниједно стратешко предузеће неће отићи у стечај, већ ће наставити економски функционални живот у наредном периоду, истакао је министар привреде Жељко Сертић.

Сертић је, гостујући у Дневнику РТС-а, нагласио да је кључна промена односа државе према предузећима, јер од данас држава више не може да штити предузећа од плаћања дугова повериоцима.

"Данас је историјски дан, јер у последњих седамдесет година је постојао другачији однос државе према државним предузећима, то се данас мења", рекао је Сертић.

Највише бриге и неизвесности било је за 17 стратешких предузећа, односно за 11 за које је држава све до сада покушала да нађе решење.

Говорећи о Унапред припремљеном плану реорганизације (УППР), министар је објаснио да то представља судску одлуку, којом предузећа доказују да је њихово пословање могуће.

Министар је нагласио да је већина дуговања тих предузећа према банкама.

"Највећи део дуговања су комерцијалне банке. Залог који су предузећа дала је у имовини, а банкама то не значи јер немају коме да продају", сматра Сертић.

Такође, напомиње да је главни интерес банака да предузећа послују и да на такав начин враћају дугове.

"Када то не испоштују предузећа иду у стечај", напоменуо је Сертић.

На питање шта ће бити са запосленима министар наводи да ће један део запослених узети социјални програм.

"Од предузећа зависи колико ће се смањити број запослених, док ће у неким фирмама велики део запослених узети социјални програм", закључио је Сертић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво