Консултацијама Европске банке до веће запослености

Претходне три године 240 малих и средњих предузећа у Србији добило је од Европске банке за обнову и развој консултантску помоћ вредну три и по милиона евра. Помоћ домаћих и страних стручњака повећала је за око 50 одсто запосленост, продуктивност и извозне послове тих компанија.

До сада је процењен рад трећине фирми из Пројекта и установљено је да су повећале обрт у продаји 60 одсто. Привредници већ бележе резултате.

Власник фабрике опруга и производа од жице "Бинметала" Владан Чвркић рекао је да је су по препоруци клијената увели су Коалито Аустријски сертификат.

"Ми смо увели прошле године и захваљујући томе проширили смо тржиште чак и за земље Скандинавије", каже Чвркић.

Фуад Угљанин из фабрике џинса "Џоин" рекао је да већ у првој години имају повећане захтеве тржишта, што се одражава на производне капацитете који су увећани у овом тренутку можда и преко 20 одсто.

У претходне три фазе пројекта Европска унија је уложила осам милиона евра, јер сматрају да је јачање приватног сектора, један од кључних елемената реформе привреде. Пројекат је јединствен по томе што су страни експерти дошли у предузећа и на лицу места помагали, а многе фирме су почеле да извозе на страна тржишта.

"Компаније које учествују у овом пројекту знатно лакше добијају кредите од комерцијалних банака и то им помаже да унапреде пословање, набаве нову опрему и да прошире тржиште", рекао је Мајкл Давенпорт, шеф Делегације Европске уније у Србији.

Прошле године, привреда Србије, била је у плусу 143,8 милијарди динара. У 2015. вишеструко су смањени и трошкови 37 јавних предузећа.

"Са 67 милијарди смо за годину дана дошли до билансног минуса од три. Комплетни резултати ће бити објављени када АПР у јулу месецу буде имала комплетиране билансе, ово су прелиминарни резултати на основу онога што смо добили из предузећа, али то охрабрује", навео је Министар привреде Жељко Сертић.

Најављујући наставак структурних реформи, подсећа да се мора променити понашање у локалним самоуправама, где запослени најчешће не знају или нису заинтересовани за посао.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво