Брокере брине велика "сеоба народа"

Мигрантска криза која потреса Европу само је један од узрока нових проблема у европској економији. Пред старим континентном је и економски неизвесна 2016. година.

Европске берзе су доживеле велики пад од почетка године, узроци - успоравање раста Кине и пад цене нафте. Ипак, брокери кажу да их сада брине велика сеоба народа.

Брокер Ненад Гујаничић каже да краткорочно може да изазове прилично негативна кретања у економији, међутим, са дугорочног аспекта може доћи до уплива радне снаге на тржиште ЕУ, а ту је проблем у старисти у већини земаља.

Међутим, за једног човека та економска рачуница не важи. Подигао је зид пред мигрантима, а пре тога оградио своју економију. Премијер Мађарске Виктор Орбан увео је највиши порез на банке у Европи и протерао кредите у швајцарцима. Сада и други крећу тим стопама.

Гернот Митендорфт из Управног одбора Ерсте банке каже да је то популистичка политика, где политичари криве банке за лошу економску ситуацију.

"И усуштини све што се дешавало довело је до великих трошкова и за банке у ЕУ. Сада исто видимо да и Пољска иде у правцу мера попут ових у Мађарској, па се клима мења преко ноћи. Важно је да земље које желе да привуку инвеститоре имају стабилне", каже Гернот Митендорфт.

Све то има већу тежину јер се Европа још опоравља од кризе 2008. године. ЕЦБ је више пута смањивала каматне стопе, како би упумпала свеж новац у систем. Нове мере се очекују 10. марта.

"То је покушај да се подстакну инвестиције мањим каматним стопама, преко инвестиција запошљавање, преко запошљавања раст животног стандарда. Да ли ће то успети нисам сигуран", каже Михаило Црнобрња, председник Европског покрета у Србији.

Митендорф каже да да та политика није дала резултате и изазива реакцију осталих централних банака, има нерешених проблема, у Европи и ван ње.  

Откад је економије и политике, економисти зазиру од оних који воде економску политику.

И сада рачунају шта би се десило ако би Велика Британија заиста напустила ЕУ, односно када би се догодио брегзит.  

"Сигурно то са собом носи велики трошак, то би велику рецесију изазвало и нејасно је које би биле крајње консеквенце, јер то се ниакад није деисло", каже Црнобрња.

Због вишка политике на старом континету готово је заборављен стари проблем грчког дуга који није нестао. Економисти кажу да је пред нама још једна година нервозних тржишта. Чак и амерички економиста Нуријел Рубини, кога зову Др Пропаст, и који је раније тврдио да се 2008. неће поновити, каже да сада ипак више није тако сигуран.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво