Финансијска инјекција америчким банкама

У покушају стабилизације финансијског тржишта председник САД Џорџ Буш најавио је план о убризгавању 250 милијарди долара у домаће банке.

Такав потез је уследио после јучерашњих акција низа европских земаља које су помогле своје угрожене финансијске организације са око 1500 милијарди евра, у настојању да их спасу од банкрота.

Председник Управе федералних резерви САД Бен Бернакни најавио је у ауторском чланку за пословни дневник "Вол стрит џорнал" да убризгавање помоћи у угрожене банке представља једну из широког круга мера усмерених на превазилажење садашње финансијске кризе, која је почела у августу минуле године, када је колабирало америчко хипотекарно тржиште.

Америчко министарство финансија ће наведеном сумом купити акције групе угрожених банака - "Bank of America", "Wells Fargo", "Citigroup", "JPMorgan Chase", "Goldman Sachs", "Morgan Stanley" и "Bank of New York Mellon Corp."

Дневник "Њујорк тајмс" наводи да би "JPMorgan Chase ", "Citigroup" и "Wells Fargo" требало да добију по 25 милијарди долара помоћи, док "Goldman Sachs" и "Morgan Stanley" могу рачунати на по десет милијарди.

Ројтерс наводи, позивајући се на извештаје америчких гласила, да би помоћ, у виду "инјекције капитала" могле да добију још две угрожене финансијске организације - "Merrill Lynch" и "State Strip Corp."

Одлука америчке владе да хитно реагује како би спасла домаће банке од колапса уследила је пошто су јуче Велика Британија, Француска, Немачка и више других европских земаља одлучиле да директним капиталним улагањем помогну сопственим посрнулим финансијским компанијама и стабилизују домаће и регионално финансијско тржиште.

Јапан се такође придружио општој акцији, јер је емисиона банка те земље од почетка ове седмице "убацила" на домаће кредитно тржиште више од 30 милијарди долара свежих ликвидних средстава, док је претходне седмице у такве интервенције уложила око 70 милијарди долара.

Модел који, у циљу стабилизације финансијског тржишта, примењују водеће западне земље и Јапан почеле су да примењују чак и блискоисточне земље, богате нафтом, преноси Ројтерес.

Уједињени Арапски Емирати су, например, најавили да ће "упумпати" 70 милијарди дирхама (око 19 милијарди долара) у властити банкарски сектор, како би се побољшала кредитна ликвидност у тој маленој и нафтом пребогатој земљи Залива.

Без претераног оптимизма; криза још траје

Председавајући Еврогрупе, Луксембуржанин Жан Клод Јункер изјавио је да, упркос скоку цена акција на европским берзама после интервенције више влада за спас финансијског сектора у својим земаљама, светска финансијска криза још није превазиђена.

"Упркос позитивној реакцији тржишта акција у последња два дана, немамо разлога да прогласино крај финанијске кризе", рекао је Јункер, који председава састанцимка министара финансија "еврозоне".

У говору у луксембуршком парламенту, он је упозорио посланике да се не препуштају "претераном оптимизму".

Да подсетимо, у више европских држава у протекла два дана објављени су планови вредни више десетина милијарди евра за спас домаћих банака од највеће финансијске кризе у последњих 80 година, што је одмах изазвало позитивне реакције на берзама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво