Гаранције за станове у изградњи

У Србији, према незваничним проценама, има око 20 хиљада преварених купаца станова. У Радној групи за измене закона о планирању и изградњи, коју је формирала Влада, најављују да ће све грађевинске фирме и инвеститори који граде станове и продају их у изградњи, морати да обезбеде гаранције, за случај да се објекти не заврше.

Судови су затрпани предметима који се односе на спорове између инвеститора и купаца, који обично трају годинама.

Крагујевчанка Невенка Саватић исплатила је стан инвеститору у готовом, и то унапред. После техничког пријема зграде, добила је кључеве стана и уселила се. Одмах је приметила да у згради, као и у стану, није све урађено, како је уговором предвиђено.

"То се да видети и на терену, кад је мала киша - то су баре, патос и гаража нису завршени, зидови нису завршени, плафон у подруму није завршен, није урађена термоизолација и наши станови ће зимус бити хладни", каже Невена Саватић, оштећени купац.

Инвеститор нам је рекао да не жели да даје изјаве, јер је у току судски поступак. За разлику од Крагујевчанке Невенке, Београђанка Гордана Цветановић није се уселила у стан, иако га је платила. У поступку добијања кредита, сазнала је да инвеститор није решио имовинско-правне односе на парцели где гради зграду и да је у судском спору са суинвеститором.

"Рок усељења је био 31. март 2008, значи текућа година, од тада се апсолутно ништа није радило на градилишту. Сваког месеца плаћам рату кредита и плаћам сваког месеца приватан стан, кирију", кађе Гордана Цветановић, оштећени купац.

Таквих и сличних примера има широм Србије. Оштећени грађани тврде да се Закон о планирању и изградњи, који и иначе даје велику слободу инвеститорима, не поштује.

Ко може да буде инвеститор?

"Само онај који има новца, који има гаранције и то у дупло већем износу него што кошта овај објекат и наравно ми данас инсистирамо да у те гаранције залазе и своју личну имовину", каже Зоран Павловић, председник Удружења оштећених, Филмски град.

Градски секретар за урбанизам, који је на тој функцији десетак дана, каже да још нема прецизне податке о томе колико инвеститора не ради по закону. Напомиње да је одговорна и струка, односно надзорни органи који не пријављују престанак радова на градилиштима, и грађевинска инспекција.

"Уколико дође до утврђивања и укидања одговарајућих решења на поновни поступак нормално је да ће се ти предмети у секретаријату решавати у складу са законским прописима и од инвеститора тражити потпуна легитимација у смислу имовинско и правних ресених односа да би била валидна сва одобрења за градњу, рекао је Милан Вуковић из Секретаријата за урбанизам.

При Министарству за заштиту животне средине и просторног планирања формирана је радна група која треба да сачини прву верзију измена и допуна закона. Грађевинске и урбанистичке инспекције раде извештаје који ће се наћи у Белој књизи инвеститора у Србији.

"Наша намера да покушамо да нађемо најбоље могуће регулативе с једне стране да спречимо злоупотребе коришћења информација из те Беле књиге, а с друге стране да омогућимо људима да просто знају да су неке фирме са којима су они покушали да уђу у пословни однос нису до сада радиле на добар начин. И нека се свако брине о свом имиџу", рекао је Оливер Дулић, министар заштите животне средине и просторног планирања.

Стручна јавност сматра да би требало проверити и како су поједини инвеститори добијали локације за градњу на 99 година, а у недостатку пара улазили су и у суинвеститорске односе, и тако исти стан продавали више пута.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво