Читај ми!

Инфлација неће бити већа од планиране

Гувернер Јоргованка Табаковић рекла за РТС да верује да инфлација неће бити већа од 5,5 одсто, колико је предвидела Народна банка Србије. Централна банка гарантује да ће девизни курс остати стабилан током целе 2013. године, рекла је Табаковићева.

Током ове године инфлација неће бити већа од 5,5 одсто, а Народна банка Србије гарантује да ће девизни курс остати стабилан, поручила гувернер Народне Банке Србије Јоргованка Табаковић.

"Треба веровати да ће инфлација остати до 5,5 одсто и то је колатерална последица мера и политике коју смо спроводили", рекла је Табаковићева гостојући у Дневнику РТС-а.

Гувернер НБС јер рекла да је од априла до децембра прошле године инфлација порасла за 9,5 одсто, од чега је удео поскупљења хране 6,6 одсто. Повећање цена хране учествује са 38,8 одсто у укупном повећању цена на тржишту.

То је нешто што треба уредити аграрном политиком. Ми имамо много монопола, много посредника, а не постоји ни робна берза, рекла је Табаковићева.

Повећање цена роба и услуга које су у надлежности Владе Србије неће имати велики утицај на инфлацију, јер таквих поскупљења није било целе прошле године.

Најављено поскупљење струје од 12 одсто учествоваће у инфлацији са свега 0,8 одсто, навела је Табаковићева.

"Не може да поскупи паркинг због повећања цене струје", нагласила је Табаковићева и додала да не може неко да се повећава цена одређених производа само зарад личног добитка.

Гувернер је нагласила да Народна банка Србије није дозволила да спекулацијама дође до повећања курса евра.

Табаковићева је поручила да НБС гарантује да ће девизни курс остати стабилан и кретати се у подношљивим границама до краја 2013. године.

Одговарајући на питање да ли ће НБС помоћи грађанима који не могу на време да отплаћују своје кредите индексиране у еврима и швајцарским францима, Табаковићева је рекла да се већ ради на томе и да се припрема предлог за комисију за решавање проблема тих дугова.

Табаковићева је нагласила да грађани морају да схвате да сносе личну одговорност за одлуке када се задужују код банака, тако да дугови морају да се врате.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво