Читај ми!

Агенти против вехабија

Јашаревић саслушан у болници. Западне обавештајне службе поново у Сарајеву после напада на америчку амбасаду. Долази и посебни тим Еф-Би-Аја. Акција против амбасаде САД je "помоћ муслиманима", наводи се у поруци коју је написао Мевлид Јашаревић.

Мевлид Јашаревић, који је у петак пуцао на Амбасаду САД у Сарајеву, саслушан је у Клиничком центру у Сарајеву, а државни тужилац БиХ Дубравко Чампара ће у понедељак затражити притвор од 30 дана. Истовремено, у главни град БиХ, после годину дана, стигли су западни стручњаци за борбу против тероризма, укључујући и амерички Еф-Би-Ај.

Тужилаштво у БиХ саопштило је да је Јашаревић током испитивања изнео своју одбрану и да ће тужилац који води у понедељак Суду БиХ упутити предлог за одређивање притвора од 30 дана.

Јашаревићу је омогућен 20-минутни разговор с адвокатом Сенадом Дуповцем, који би му могао бити бранилац. Дуповац је за Федералну телевизију рекао да се Јашаревић интересовао за повређеног полицајца и за своју супругу. Према његовим речима, брине се и због своје мајке и пријатеља.

Дуповац је нагласио да је његов брањеник несвестан својих поступака и да му је потребна помоћ психијатра. "Мислим да он још увек не разуме ова дешавања", објаснио је Дуповац. 

Осим акција против вехабија у БиХ и Србији, неколико западних обавештајних служби упутило је у Сарајево посебне тимове који ће покушати да установе да ли је Јашаревићева акција изолован случај, или део шире стратегије радикалних исламиста.

Последњи пут, западни обавештајци су такву акцију спровели у лето прошле године, када су испитивали босанске везе Мухамеда Сејфудина Ћифтићија, лидера једне од "сумњивих" исламских група у Немачкој. 

Посебан део истраге, како су за Интернет портал Радио-телевизије Србије рекли западни обавештајци, односио се на везе немачког имама са вехабијама из Горње Маоче.

Како сазнаје Радио Слободна Европа, двојица ухапшених, за које се сумња да су повезани са нападом на америчку амбасаду, су Дино Печенковић и Ахмет Спахић. Они су, преноси тај радио, потврдили да су у петак, пре напада, довезли Мевлида Јашаревића у Сарајево, за шта им је плаћено.

Претрес у Горњој Маочи 

Током претреса, у  једној кући у Горњој Маочи пронађена су Јашаревићева лична документа.

Сарајевски Дневни аваз пише да је Јашаревић оставио поруку у којој је образложио разлоге и циљ терористичког акта на државу БиХ. 

Лист наводи да је Јашаревић у писму навео да је пуцњавом "хтео помоћи муслиманима".

Двадесеттрогодишњи Јашаревић је из пушке "калашњиков" у петак у Сарајеву испалио 105 метака, а специјалцима који су му се приближили рекао: "Нисам дошао да убијам муслимане. Склоните полицајце".

Иначе, Службе безбедности у БиХ проверавају ко су идеолози које је Јашаревић следио.

Према изјавама сведока, Јашаревић је боравио у Аустрији и Горњој Маочи код Брчког и био је следбеник "текфир" идеологије, правца изразито радикалних и екстремних ставова који су супротстављени ставовима ислама.

Такве групе у Аустрији, које углавном окупљају муслимане пореклом из Санџака и Црне Горе, "изразито су секташки настројене", пише Дневни аваз и подсећа да је Исламска заједница БиХ и раније упозоравала да проблем с вехабијама није у БиХ, него у Бечу, одакле се они регрутују и финансирају.

Наводно у Аустрији делује Неџад Балкан (алијас Ебу Мухамед), који је у Бечу основао свој џемат, а и у Санџаку има неколико својих центара.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво