Читај ми!

Амнести критикује Косорову

У Хрватској нема политичке воље да се истраже злочини припадника хрватске војске над Србима, сматра организација за заштиту људских права "Амнести интернешенел". Та организација је забринута због поздрава који је премијерка Јадранка Косор упутила генералима Готовини и Маркачу.

Организација за заштиту људских права "Амнести интернешенел" (АИ) саопштила је да је забринута, јер најновије изјаве хрватске премијерке Јадранке Косор показују одсуство политичке воље да се истраже и процесуирају злочини које су од 1991. до 1995. године починили припадници хрватске војске.

У саопштењу организација "Амнести интернешенел" наводи да је забринута да такве изјаве оснажују постојећу атмосферу некажњивости за злочине.

Та организација, са седиштем у Лондону, подсећа да се 5. августа ове године у Книну окупио државни врх Хрватске на прослави годишњицу акције "Олуја", коју је хрватска војска од августа до новембра 1995. године извела у Крајини.

За време и после те акције, како подсећа "Амнести", из Крајине је побегло око 200.000 Срба, а забележена су бројна кршења људских права Срба који су остали у том региону, убиства и мучења.

"Амнести интернешенел" наводи да је на прослави у Книну премијерка Косор, честитајући годишњицу "Олује", посебан поздрав упутила генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, које је Хашки трибунал због злочина у Крајини осудио на дугогодишње затворске казне.

"Амнести интернешнел је изузетно забринут да би такве изјаве којима се напада Трибунал и глорификују операција 'Олуја' и особе које се сматрају одговорним за злочине почињене у тој операцији, могле да пошаљу политичку поруку којом се поткопава правда. То би могло да обесхрабри правосудни систем да истражи и процесуира злочине почињене у операцији Олуја", наводи се у саопштењу.

Истовремено, "Амнести" је забринут и због несразмерно малог броја истрага у односу на број почињених злочина, наводећи да се, према подацима Државног тужилаштва Хрватске, воде само три истраге злочина почињених у операцији "Олуја".

"Амнести је забринут да су власти пропустиле да испуне своју обавезу да у потпуности истраже и процесуирају ратне злочине санкционисане међународним правом који су почињени у тој операцији", наводи се у саопштењу.

Организација за заштиту људских права наводи и да је у више наврата позвао Хрватску да покаже политичку вољу да се позабави наслеђем рата, пошто "одсуство такве политичке воље ствара атмосферу које не само што омета кажњавање него и спречава да жртве злочина и њихове породице добију право на истину, правду и обештећење".

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво