Читај ми!

Срби без гарантованих мандата

Хрватски уставни суд укинуо одредбу закона по којој су српској мањини била унапред гарантовала три посланичка места у Сабору. Посланик СДСС-а Милорад Пуповац упозорава да би прихватање тих измена могло изазвати уставну кризу и међународне компликације.

Уставни суд Хрватске укинуо је одредбу Уставног закона о правима националних мањина, по којој су се српској мањини у оквиру општег бирачког права унапред гарантовала три посланичка места у Сабору, а осталим мањинама двоструко право гласа.

Суд је једногласно оценио да је неуставна одредба по којој се мањинама које у Хрватској учествују са више од 1,5 одсто становника, односно српској мањини, унапред гарантују најмање три посланичка места на основу општег бирачког права, а осталим мањинама испод тог процента двоструко право гласа.

Судије Уставног суда оцениле су да на идућим изборима та правила није допуштено применити, иако сматрају да с уставно-правног аспекта није спорно двоструко право гласа, односно позитивна дискриминација за представнике мањина.

"Са ставно-правне стране гледано, није допуштено да се у оквиру општег бирачког права, дакле избора у десет изборних јединица, било коме унапред осигуравају посланичка места у Сабору", закључиле су судије.

Тако ће, као и на претходним парламентарним изборима, српска мањина, као највећа, бирати до три посланика, а остале мањине укупно пет посланика у посебној изборној јединици. Припадници мањина одлучиваће хоће ли гласати за свог мањинског или грађанског представника.

Председница Уставног суда Јасна Омејец рекла је да својим одлукама Уставни суд не умањује права националних мањина нити нарушава правну сигурност.

Одлука суда резултат је уставне тужбе појединих невладиних организација иза којих стоје представници малих српских странака. За њих решење које предвиђа да листа која добије највише гласова осваја сва три српска мандата, наводно фаворизује Самосталну демократску српску странку.

Лидер те странке, међутим, сматра да би ова одлука могла да доведе до уставне кризе, јер се изборна правила мењају у изборној години, што судије одбацују, наводећи да се та уставна забрана не односи на изборе мањинских посланика.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво