Готовина чека пресуду

Слобода или дугогодишња робија чека хрватске генерале Готовину, Чермака и Маркача, којима је данас, завршним речима тужиоца и одбрана, завршено суђење.

У хашком трибуналу је после две и по године завршено изношење завршне речи тужилаца и одбране на суђење генералима хрватске војске, Анти Готовини, Ивану Чермаку и Младену Маркачу због злочина над Србима током и после акције "Олуја" августа 1995. године.

Судско веће би пресуду могло да изрекне у наредних десетак месеци. Тужилац тражи дугогодишње затворске казне за убијање и протеривање Срба из Крајине, а одбране оптужених ослобађајућу пресуду.

Тужилац Алан Тигер је почетком недеље судијама сугерисао да је акција "Олуја" можда била легитимна, али да злочини сигурно нису. Протеривање Срба организовали су Туђман и хрватски званичници као део заједничког злочиначног подухвата.

Кључни догађај на коме је договрено етничко чишћење је тзв. брионски састанак, уочи "Олује", на коме је Фрањо Туђман рекао да Србима треба отворити излаз за бекство, а да им се у исто време, како се изразио, гарантују тобожња људска права, подсетио је тужилац.

Кад су Срби протерани, чињено је све да се никада не врате, доказивао је Тигер.

Наспрот њему, одбрана Готовине је од судија затражила да "не верују својим очима, јер ништа није као што се чини". По њиховом мишљењу, није било плана да се Срби протерају, а за појединачне злочине Готовина није одговоран.

По мишљењу адвоката одбране Готовине, Чермака и Маркача, тужилац није доказао ни да су градови и села у Крајини разарани, а Срби убијани. Тужилац тражи да се Готовина осуди на 27, Маркач на 23, а Чермак на 17 година затвора.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво