Читај ми!

Митрополит Јоаникије: Устоличење искључиво верски чин и не треба му придавати никакве политиче ознаке

Митрополит Јоаникије изјавио је да право на устоличење на Цетињу припада не само њему него целом свештенству, монаштву и верном народу Митрополије црногорско-приморске. Устоличење митрополита је у овом случају, наглашава, искључиво верски чин и не треба му придавати никакве политичке ознаке.

Митрополит Јоаникије је рекао да је континуитет Зетске епископије, потом митрополије, из које је настала Митрополија црногорско-приморска, толико јасан и толико убедљив и да њега сведоче зетски епископи и митрополити, а касније и митрополити црногорски и црногорско-приморски.

 

"Ја сам 56. епископ и митрополит ове Светосавске митрополије која је установљена прије 800 година, а 41. митрополит црногорско-приморски који се устоличава у Цетињском манастиру. Ниједан континуитет у Црној Гори није толико јасан као овај, ниједно право није толико јасно и блиставо и непорециво као ово", казао је митрополит Јоаникије.

Према његовим речима, право на устоличење у тој светињи припада не само њему, него цијелом свештенству, монаштву и верном народу Митрополије црногорско-приморске.

"Ако неко оспорава то право, а посебно они који се стално позивају на државу као заступници и чувари државе, нека покушају да то право оспоре путем закона и путем легитимних институција и процеса, који се могу тим поводом покренути", напомиње митрополит Јоаникије.

Апелује на све, да се очува мир и братска слога у Црној Гори.

"Устоличење митрополита је у овом случају искључиво вјерски чин и њему не треба придавати никакве политичке ознаке. У овој више него напетој ситуацији на Цетињу и у Црној Гори, ми смо жељели да максимално допринесемо миру и стабилности Црне Горе, да се не заподјева свађа и раздор међу браћом, посебно не на Цетињу. И због тога смо прихватили препоруке паметних људи, добронамјерних, да овај скуп буде искључиво вјерскога карактера, да га смањимо, али да се никако не изгуби његова суштина", напомиње митрополит.

Биће, додаје, свештенство, представници црквених општина и неколико гостију и то је све што се тиче скупа.

"Али и поред те скромности, овај ће скуп бити и миран и благословен, и надамо се, да ће заиста се испунити наша жеља, да све прође мирно и да свако ко дође тога дана на Цетиње понесе мир у својој души, а не мржњу и рат", казао је митрополит Јоаникије.

Долази, наводи, Његова светост патријарх српски г. Порфирије да посети Црну Гору и да донесе мир и благослов Црној Гори, као и сви његови претходници, и додаје да је велики број српских патријараха кроз историју посећивао и Црну Гору и Цетињски манастир.

"Ја сам овдје хиротонисан уз благослов нашег блаженопочившег Митрополита руком светог патријарха Павла, прије пуне 22 године овдје у Цетињском манастиру. Овог пута имамо важне госте и позивам све да у миру и са радошћу дочекамо угледне госте из других помјесних православних светих Божјих цркава, који нам долазе на устоличење. Долазе нам представници, архијереји Божији, из Јерусалимске патријаршије, из Руске православне цркве, Украјинске православне цркве, Руске заграничне цркве, Пољске православне цркве, Бугарске православне цркве, Православне цркве чешких и словачких земаља и Албанске православне цркве, може бити да ће доћи још неки други важни гости из других помјесних цркава", рекао је митрополит.

Желе, истиче, да Цетиње буде град у који се радо долази а не град који се, због инцидената и разних проблема, заобилази.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво