Читај ми!

Реаговања у региону на пресуду Ратку Младићу

У Републици Српској критикују пресуду Ратку Младићу, којом је осуђен на доживотну казну затвора, док у Федерацији пресуду поздрављају.

Пресуда генералу Ратку Младићу нема везе са правом и правдом, поручио је Милорад Додик, српски члан и председавајући Председништва БиХ, одмах по изрицању правоснажне пресуде.

"У БиХ је страдало укупно 96.000 људи, од тога Срба преко 30.000, а погледајте пресуде Хашког трибунала. Анте Готовина, Насер Орић, Атиф Дудаковић и још многи ове пресуде гледају из својих кућа, а знамо какве су злочине починили над српским народом", нагласио је Додик.

Истакао је да је Хашки трибунал поновио селективну правду, те допринео да неповерење међу народима и даље постоји.

"Мислим да је само генерал Младић послат у директну легенду, а српски народ ће знати да би без његовог духа била много већа страдања нашег народа", рекао је Додик.

Додик је нагласио да је српском народу учињена велика неправда. 

Председница РС Жељка Цвијановић истакла је да је Хашки трибунал данашњом пресудом још једном потврдио улогу антисрпског суда, који одговорност за ратне злочине не утврђује према доказима, већ према националној припадности оптуженика.

"Да је супротно, данашњу пресуду не би са слободе пратили неки од најзлогласнијих хашких оптуженика, попут Насера Орића, Рамуша Харадинаја, Анте Готовине, као и бројни други из чијих зона одговорности су Срби заувек нестали", истакла је Цвијановићева поводом пресуде Младићу, преноси РТРС.

Она наглашава да ће Хашки трибунал зато остати упамћен као синоним за неправду и политички суд, чији задатак није да допринесе помирењу, како лицемерно тврде, већ да својим хиљадугодишњим пресудама Србима, опере савест онима који су српском народом деведесетих година у више наврата испоручивали крстареће ракете и осиромашени уранијум. 

Бошњачки члан Председништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић каже да "не постоји казна која би била адекватна злочинима које је починио Ратко Младић".

"Ниједна казна не може осигурати потпуну правду ако имамо у виду монструозност злочина из пресуде. Ипак чињеница да му је изречена најснажнија казна представља испуњење правде", каже Џаферовић. 

Жељко Комшић, члан Председништва БиХ, оценио је да данашња пресуда Ратку Младићу јасно говори да је "постојала намера за чињење низа најстрашнијих злочиначких дела у Босни и Херцеговини, темељених на етничким разликама". 

Лидер СДА Бакир Изетбеговић поздравио је пресуду Механизма за међународне кривичне судове, којом је Младић осуђен на доживотну затворску казну.

"Ова пресуда би требала помоћи и српском народу да скине терет који му намећу они који у његово име одликују ратне злочинце, славе их и негирају њихове злочине. Прихватање истине је једини прави пут за успешнију будућност свих нас на овим просторима", написао је на свом Фејсбук профилу Изетбеговић. 

И влада Хрватске поздравља пресуду суда у Хагу којом је Ратку Младићу потврђена најстрожа казна и сматра је примереном.

Жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу потврдило је доживотну казну за команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића.   

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара