Исплата старе девизне штедње у Црној Гори

Црногорско Министарство финансија ће поново упутити захтев Министарству финансија Србије да уступи базу података за девизне штедише бивших приватних банака - Дафимент банке и Југоскандика, после чега би требало да почне исплата старе девизне штедње.

Помоћник црногорског министра финансија Душан Перовић је изјавио да ће када тражени подаци стигну из Београда, власницима старе девизне штедње бити издате потврде о износима девизних средстава, после чега ће почети исплата.

Перовић је навео да ће прва рата бити исплаћена у износу од 380 евра по депоненту, после утврђеног права на исплату, а друга рата, у износу од 530 евра, биће исплаћена од 1. јула ове године.

Преостали износ ће бити исплаћиван сваког 1. јула, у периоду од 2010. до 2017. године. Годишња рата не може бити мања од 500 евра, а у последњој рати биће исплаћен преостали новац који је било уложен као штедња.

Скупштина Црне Горе донела је крајем марта 2008. године, Закон о исплати девизних средстава грађана, положених код Дафимент банке и Југоскандика. Закон је на снагу ступио почетком априла.

Тада је обећано да ће исплата старе девизне штедње почети већ од лета, прошле године.

Перовић је данас рекао да је Министарство финансија Црне Горе је "у више наврата" захтевало од ресорног министарства у Србији да уступи базу података за девизне штедише.

До тога није дошло, тако да исплата старе девизне штедње, није ни почела.

Министарства финансија Црне Горе и Србије су постигла договор у вези уступања базе података, "који чека потпис министра финансија Србије", што је услов за упућивање новог захтева из Црне Горе.

У Црној Гори захтеве за исплату старе девизне штедње код Дафимент банке и Југоскандика поднело 5.000 штедиша. Средства за исплату штедње предвиђена су буџетом Црне Горе за 2009. годину.

Раније је помињан укупни износ од око 11 милиона евра старе девизне штедње, који би држава требало да исплати грађанима Црне Горе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво