Тензије између Грчке и Турске, куда плови овај брод

Турски истраживачки брод "Оруч Реис", који се налази на пола пута између Крита и Кипра, прати грчка флотила, али и погледи читавог света због нових, опасних тензија између Атине и Анкаре. Атина тражи распоређивање америчких снага.

Блиске сусрете турских и грчких фрегата, који су у последња 24 часа у приличној мери узбуркали страсти на источном Медитерану, заменила је запаљива реторика званичника из Анкаре, па је министар финансија Берат Албајрак рекао да је ред на нову генерацију да плати цену независности.

"Наш лидер није посустајао. То је наша дужност. Уколико нас нападну, узвратићемо. Борићемо се до краја", рекао је Албајрак, преноси дневник Хуријет.

Изјава турског министра уследила је после серије сличних речи председника Реџепа Тајипа Ердогана, који је Грчку упозорио да ће флотила која прати истраживачки брод "Оруч Реис" узвратити на сваку провокацију грчких бродова.

Иако медији у Грчкој и Турској јављају о знатно повећаном броју летова борбених авиона у зони у којој је током протеклих годину дана регистровано неколико стотина инцидената, чини се да су две флотиле, после блиског сусрета фрегата, ипак удаљене довољно да би се избегао какав будући проблем.

Према сајту "маринтрафик", који прати поморски саобраћај, турска флотила и "Оруч Реис" су се у петак после подне налазили на отприлике пола пута између Крита и Кипра, уз повремене збуњујуће маневре.

Грчка "Та неа" наводи да је "Оруч Реис" променио курс за 180 степени, као и да сада није позната следећа дестинација турске флотиле.

"Оруч Реис" је променио курс свега 24 часа после судара грчке и турске фрегатe приликом, очигледно, неспретног маневрисања, што је касније довело од озбиљних оптужби две стране и претњи Реџепа Тајипа Ердогана да ће приликом следећег таквог инцидента, турски бродови жестоко одговорити.

Тензије на линији Атина - Анкара изазвале су низ реакција, па се Француска одмах сврстала на страну Грчке и у регион упутила носач хеликоптера, фрегату и два "рафала". Атину је подржао и Израел, док је Немачка позвала сукобљене стране на разум.

Грчка је, у међувремену, позвала Американце да појачају присуство на Источном Медитерану. Грчки министар спољних послова Никос Денидас је значајније ангажовање америчких снага затражио од државног секретара САД Мајка Помпеа у Бечу, јавља "Та неа".

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво