Роћен: Признаћемо Косово када то буде политички најбоље

Црна Гора није ништа обећала ни Београду, ни Приштини у вези са одлуком о независности Косова, изјавио је шеф црногорске дипломатије.

Милан Роћен је рекао да Црна Гора нема обавезу да Београду каже да неће признати Косово, нити Косову да хоће.

"Ту уопште није реч о било чијем обећању. Црној Гори је највећи интерес да има најбоље могуће односе са свима у региону", рекао је Роћен подгоричком дневнику "Вијести." 

"Нама стижу различите поруке из Србије и са Косова, а и од оних из Црне Горе који подржавају Србију или Косово. Све то респектујемо, али, пре свега, водимо рачуна о Црној Гори и интересима државе и  наших грађана", рекао је Роћен.

Коментаришући неке опозиционе предлоге да се у вези са одлуком Црне Горе о статусу Косова организује референдум, шеф црногорске дипломатије је казао да не зна земљу која је организовала референдум о томе да ли ће признати другу државу.

Роћен је поновио званични став Црне Горе да ће одлука о независности Косова бити донета онда када се процени да је то "политички најбоље за Црну Гору".

Црногорски министар је оценио да би за Србију било најбоље да успостави контакте са руководством Косова, уз наставак дипломатске борбе за Косово и додао да то препоручује као пријатељ Србије.

Он је, такође, оценио да се безбедан живот Срба на Косову не може осигурати без Албанаца, као што нико не може заштитити ни српске културно-историјске споменике, као што то могу Албанци.

"Уосталом, кроз историју се зна ко је очувао Пећку патријаршију. Не може се стално говорити 'Косово је Србија', а, с друге стране, окретати главу од Албанаца који живе на Косову", рекао је црногорски министар иностраних послова.

Роћен је додао и да Русија не сугерише Црној Гори било какву одлуку о независности Косова.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво