Додик: Конструктиван састанак претворио се у претњу

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изразио је жаљење што се, како је навео, његов конструктиван састанак са амбасадором САД у БиХ Ериком Нелсоном претворио у претњу, истичући да администрација САД неће моћи да заустави одбрану интереса Републике Српске.

Милорад Додик је рекао да је имао добар разговор с амбасадором САД Ериком Нелсоном и да је му је узвратио на све што му је рекао.

"Било је неких ствари и то доживљавам као пријетњу и не могу да верујем да се упуштају у тако нешто. БиХ припада нама, а не њему, да он прети у њеној одбрани", рекао је Додик новинарима у Сарајеву.

Додик је истакао да се Нелсон, који је рекао да САД не очекују ништа друго сем потпуног поштовања Дејтонског споразума и територијалног интегритета и суверенитета БиХ, а да ће радње које то подривају сносити праве последице, преварио ако мисли да може да прети.

"Као што они кажу да имају црвене линије, тако и Република Српска има своје. Рекао сам му да је наша политика скромна, али поносита и да нећемо одустати од основних принципа, без обзира на то колико САД биле велике и на овај начин исказивали претњу. Жао ми је што је то учинио", рекао је Додик.

"Заљубљеност САД у БиХ" 

Српски члан председништва БиХ је рекао да је администрација САД већ изрекла неке санкције, али да неће моћи да заустави одбрану интереса Српске, без обзира на, како је рекао, њихову заљубљеност у БиХ, преноси портал РТРС.

"Имали смо конструктивни састанак и мислио сам да ћемо тако и наставити. Али сада када је изречена претња, то је већ нека друга прича", рекао је Додик.

Српски члан Председништва БиХ састао се данас са Нелсоном, други пут за седам дана, након седнице Председништва БиХ на којој је Додик прегласан од преостала два члана.

Додик је после седнице позвао председавајућег Председништвом Жељка Комшића да поднесе оставку, док је Комшић узвратио речима да неће да се "расправља са његовим бесним глистама".

Претходно је америчка амбасада саопштила да не може да коментарише питање агенције Срна о изјави премијера Федерације БиХ Фадила Новалића, који је поручио да ФБиХ неће учествовати у било каквим разговорима који се односе на дефинисање граничне линије међу ентитетима.

Из Амбасаде САД нису одговорили ни на питање да ли ће евентуално бити неких санкција према федералним политичарима због неизвршавања ове дејтонске обавезе у складу са Анексом два Општег оквирног споразума за мир у БиХ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се