СПЦ најављује да ће се обратити Уставном суду, Подгорица да закон неће бити повучен

Литијама и молебнима народ у Црној Гори, Србији и региону даје подршку Српској православној цркви и њеним верницима, након усвајања Закона о слободи вероисповести. Власт у Подгорици поручује да закон неће бити повучен.

Протесте због усвајања Закона о слободи вероисповести, црногорски министар одбране Предраг Бошковић види као оркестрирану кампању против Црне Горе.

Подвлачи да Закон неће бити повучен, али да је Влада спремна да разговара о темељном уговору са Митрополијом црногорско-приморском.

"Први пут имамо нескривено мешање државних органа Србије и појединих функционера у унутрашње ствари Црне Горе. Оно што постаје сада јасно, јесте да се протести које под наводницима организује СПЦ, користе као негација државног бића Црне Горе, државног идентитета Црне Горе и на крају крајева, Црне Горе као независне државе", навео је Бошковић.

Српска православна црква верује да ће Уставни суд, ако буде одлучивао у складу са законом, спорне одредбе Закона прогласити неуставним.

"Правни тим људи са свештенством ради на припреми оног што је текст иницијативе за оцену уставности овог закона и верујем да ће она ускоро бити предата Уставном суду. То природно долази као први корак, када се говори о даљим корацима, сваки даљи корак значи да нема корака назад", каже Владимир Лепосавић, члан Правног тима Митрополије црногорско-приморске.

У правном тиму Митрополије наводе да постоји могућност и да се у спор укључи и држава Србија као и да се искористе и други правни механизми укључујући и Европски суд за људска права у Стразбуру.

И у Председништву Србије о Црној Гори

Црна Гора била је и тема разговора у Председништву Србије.

"Подржали смо залагање СПЦ за очување светиња у Црној Гори. Верујемо да ће таква врста договора бити постигнута", рекао је председник Србије Александар Вучић.

Милорад Додик је рекао да неће оклевати у томе да имовина буде заштићена на начин на који то међународни прописи дозвољавају.

У међувремену, лидери опозиционог Демократског фронта упутили су отворено писмо шефу Делегације Европске уније у Подгорици, у којем наводе да очекују од Брисела да се укључи:

"ЕУ се често оглашавала 'око неких реално мање важних тема', те очекујемо да ће "одмах реаговати на кризу која може изазвати хаос у региону, на евидентна и брутална кршења људских и вјерских права, дискриминацију, укидање политичких и медијских слобода и хапшење читавог опозиционог посланичког клуба."

Током дана и реакције власти на говор митрополита Амфилохија после литије у Тивту у ком је навео да, ако се не уклони спорни Закон, треба да падне Влада.

У саопштењу наводе да се Влада бира вољом народних представника у Парламенту и да се "ниједна није бирала нити ће бити рушена на литијама, било којим поводом".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи