Зима однела 95 живота у Мађарској

У Мађарској због хладноће живот изгубило 95 људи. Премијер Ференц Ђурчањ затражио предлог мера, како би се смањио број смртних случајева због ниских температура.

У Мађарској је од 10. децембра прошле године до сада, због хладноће, живот изгубило 95 људи, махом бескућника, објавили су будимпештански медији.

Међу њима, 53 се смрзло на отвореном простору, 11 у својим, а 31 у туђим незагрејаним становима и шупама.

Најгоре је било протекле седмице, када се жива у термометру стуштала и до минус 17 степени Целзијуса. У том периоду смрзло се 10 особа, а најновији случајеви догодили су се у Сентешу, на једном салашу и у Сегедину.

Један инвалид из Сентеша смрзао се, јер није било никога да му потпали пећ. То је био повод да двојица посланика из редова опозиције затраже да се по хитном поступку донесе закон о заштити угрожених у зимским месецима.

Помоћ угроженима 

Микош Шолтес (Хришћанско-демократска народна партија) и Бела Тури-Ковач (Савез демократске омладине - Фидес) предложили су да се локалне самоуправе законом обавежу да у својим срединама припреме спискове људи којима је зими помоћ неопходна.

Према њиховом мишљењу, држава не би требало да субвенционише само потрошаче гаса и лож уља, већ и оне који користе дрво или угаљ.

Својеврсни апел о узајамној помоћи стигао је и из редова владајуће Мађарске социјалистичке партије. Посланик Жолт Терек је позвао социјалне раднике, кућне лекаре, поштаре, свештенике и суседе да обрате пажњу на старе и изнемогле да не би доживели трагичну судбину из чисте небриге.

Премијер Ференц Ђурчањ затражио је од надлежних министара да за следећу седницу владе припреме предлог мера, како би се број смртних случајева због ниских температура свео на минимум.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво