Шта може Западни Балкан да очекује од хрватског председавања ЕУ

Заједничком седницом хрватске владе и Европске комисије и формално је обележено хрватско председавање Савету Уније. Председница комисије Урсула фон дер Лајен и хрватски премијер Андреј Пленковић још једном су истакли да ће један од приоритета бити афирмација европске перспективе Западног Балкана.

Хрватска је последња ушла у заједницу чија је химна Ода радости. Седам година касније уз њу обележава прво председавање. 

Хрватска је пионир, а и европски комесари тек су започели мандате. Отуда је заједнички изазов.

"Пажљиво сам слушала приоритете хрватског председавања и могу рећи да су ваши приоритети и наши. Наш успех зависи од вашег", рекла је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен. 

Успех ће мерити у наредних шест месеци. На агенди су довршетак Брегзита, договори о клими, буџету Уније, али и о проширењу ЕУ. Посвећеност последњем, Загреб показује организацијом самита у мају.

"Отворили смо за нас важну тему, то је питање перспективе проширења држава нама суседних земаља. Желимо да, 20 година после загребачког састанка на врху, унесемо нову динамику", поручио је премијер Хрватске Андреј Пленковић. 

Председница Европске комисије сматра да су наредни месеци посебно важни за односе Уније за Западним балканом. 

"Знамо да можемо рачунати на Хрватску, која је велики заговарач те теме. Ускоро ћемо изнети предлог нове методологије проширења, али сам уверена да то не би требало да спречи покретање преговора са Северном Македонијом и Албанијом. Оне су испуниле критеријуме, а ми морамо да испунимо своје обећање", навела је Урсула фон дер Лајен. 

Унија размишља и глобално, па је европски и хрватски врх данас био непотпун.

"Видели сте да су у Брисел отишли и господин Борељ и господин Грлић Радман на изванредни састанак Вијећа за вањске послове, гдје ће се расправити позиција ЕУ у вези са ситуацијом у Ираку и Ирану", рекао је Пленковић. 

Поклапају се потези и са слоганом хрватског председавања – "Снажна Европа у свету пуном изазова". Преузела га је од Финске, а 1. јула предаће га Немачкој.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи