Милановић први пут с новинарима после избора, има посао за Колинду

У првом обраћању медијима након избора, нови хрватски председник Зоран Милановић је рекао да се чуо са премијером Андрејем Пленковићем и актуелном председницом Колиндом Грабар Китаровић, а разговарао је, каже, и с другим европским и светским челницима.

"Истина, чули смо се, назвао ме и он и госпођа Китаровић. Јуче сам одговарао на поруке, честитке, разговарао с људима у Хрватској и Европи и свету", казао је Милановић кога су новинари сачекали испред његовог стана, преноси Индекс.

Коментарисао је и речи премијера Пленковића да ће између њих бити "тврда кохабитација" рекавши како не зна што то значи.

''Рекао сам да ћемо бити најбољи пријатељи колико је то могуће у политици. Не знам што то значи тврда кохабитација, треба погледати у Устав да видимо што то значи'', рекао је Милановић.

Милановић је рекао да ће дати подршку Грабар Китаровићевој одлучи ли након дужности председнице наставити дипломатску каријеру.

"Да, хоћу. Није одговорна ни за каква казнена дјела и била је предсједница", казао је он.

Рекао је како га је јуче звао и турски председник Ређеп Тајип Ердоган те да није разговарао са српским председником Александром Вучићем. "Нема везе, све што сам рекао фактографски је точно, ради се о односима држава, а радит ћемо посао у оној мјери у којој то предсједник смије", појаснио је он.

Не размишља о враћању Титове бисте

Што се тиче повратка Титове бисте на Пантовчак, о чему се спекулише у јавности као о једном од првих потеза, Милановић је рекао да о томе уопште не размишља. 

"Пантовчак није музеј, хрватских предсједника је било четверо прије мене, ово раније можемо ићи до краља Томислава", рекао је Милановић.

Када је реч о његовим будућим саветницима, Милановић каже да ће се трудити да буду најбољи, а осврнуо се и на бившег директора тајне службе (СОА) Драгана Лозанчића.

"Треба видјети, моје мишљење о њему је познато. Међутим, уз то што је савјетник потпредсједника владе, он је и активан у међународним институтима као инструктор по регији, тако да има једну односно двије каријере. Има прилично високу репутацију и питање је исплати ли се то њему", рекао је он.

Истакао је да свој кабинет нема намеру селити по Хрватској, а о својим будућим иницијативама претходно ће се консултовати с владом.

"Нећу их заскакати јер ја сам био с оне стране ограде и добро знам како то изгледа кад нетко игра прљаво", казао је он.

Осврнуо се и на мало гласова које је добио у БиХ те рекао: "Кад бих ја то узимао особно, не бих никад ни ишао тамо. Ја ћу без обзира на гласове и новац тај посао радити срчано."

Милановић још не зна када ће се одржати инаугурација те додаје да процедуру око тога води његов тим. 

Државна изборна комисија Хрватске објавила је укупне резултате другог круга председничких избора на којима је победио Зоран Милановић. Забележена је и већа излазност него у првом кругу. На изборе је изашло 55 одсто бирача. 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи