Божићни пријем СНВ-а у Загребу

Српско народно веће приредило је пријем у Загребу поводом православног Божића. Ћирилица не може бити симбол рата, него само мира и дијалога, рекао је председник СНВ-а. Милорад Пуповац каже да је тренутак да се кључни људи посвете Хрватској и њеним грађанима, институцијама, њеном месту у ЕУ и регији.

Борис Милошевић је рекао да је протекла година обележена бројним етничко мотивисаним нападима на Србе у Хрватској и показала да су друштву потребне поруке мира и толеранције.

"Почело је с нападом на ватерполисте у Сплиту, затим оним на сезонске раднике на Брачу, а онда се догодио напад на Србе у Уздољу код Книна. Али, морамо се сетити девојке која је ватерполисти пружила руку и оних који су на Брачу бранили своје пријатеље", истакао је Милошевић данас на божићном пријему Српског националног већа.

Друштву су потребне поруке мира и толеранције и хрватско председавање Саветом Европе је прилика и за заштиту и јачање права националних мањина у Хрватској и побољшање односа са суседним земљама, оценио је Милошевић.

Додао је да очекује у 2020. години да коначно дође до регистрације мањинских српских школа, наставка програма економског опоравка подручја у којему живе припадници националних мањина и крај електрификације, преноси портал Кликс.

"Важно је да су односи између Хрватске и Србије ослобођени 'лоших духова прошлости и политика', а сви који воде српску заједницу учиниће све да се отворе канали комуникације и мостова да односи између Хрватске и Србије, Срба и Хрвата буду на првом месту, поручио је  председник Самосталне демократска српске странке (СДСС) Милорад Пуповац.

Пуповац: Много важније како ће сарађивати Пантовчак и Градец

Пуповац је рекао да је мање важно како ће он сарађивати с новим председником државе, а да је много важније како ће сарађивати "два брда - Пантовчак и Градец"- председник и премијер. У изјави за новинаре, након пријема, поводом православног Божића, Пуповац је рекао да су ово дани узајамног поштовања, толеранције и мира, а пре свега дани унутрашњега мира, мира у срцу и мира у односу једних према другима, преноси портал Индекс

За Хрватску су од велике важности и велика потреба дијалог, споразумевање и рад на томе.

То је да, како је рекао, да друштво живи у атмосфери дијалога, споразумевања. Превише енергије потрошили смо на сукобима, свађама, а оне нису доносиле готово ништа добро.

Пуповац очекује да Хрватска постигне и ту врсту политичке културе, политичке одговорности, подељене политичке одговорности између владе и председника Републике.

Тренутак је да се кључни људи посвете Хрватској и њеним грађанима, институцијама, њеном месту у ЕУ и регији, рекао је он.

На питање да ли је данас на Бадњак, на пријему требало да буде и новоизабрани председник Хрватске Зоран Милановић, Пуповац је одговорио да ће он имати прилику да дође. Сада је тренутак, сматра Пуповац, да се кључни људи, без обзира на разлике, на речи и поруке које су се могле чути, без обзира на удаљеност која може постојати, посвете Хрватској и неним грађанима, њеним институцијама, њеном месту у ЕУ и регији у којој живимо, оценио је Пуповац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво