Подршка Синода СПЦ верницима и свештенству у Црној Гори

Свети архијерејски синод Српске православне цркве је упутио подршку архијерејима, свештенству, монаштву и верном народу четири епархије у Црној Гори да наставе одбрану својих верских права.

Поводом најављеног усвајања Предлога закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, Синод СПЦ је у саопштењу упутио подршку црногорско-приморској, будимљанско-никшићкој, милешевској и захумско-херцеговачкој епархији.

Синод је позвао посланике црногорског парламента да не гласају за предложени закон о слободи вероисповести.

"Као што је већ речено у званичном саопштењу Светог Архијерејског Сабора, то и сада понављамо да смо против предлога Закона којим представници власти у Црној Гори желе да од митрополије и епархија Српске Православне Цркве насилно одузму цркве и манастире и њихову имовину и чијим одредбама би се укинуло неотуђиво право сваког појединца на слободу вероисповести и савести", наведено је у саопштењу Светог архијерејског синода.

Како се додаје, Синод апелује на посланике у Скупштини Црне Горе да "послушају глас јерархије и верних наше Свете Цркве, који је недвосмислено и јасно изражен на два црквено-народна сабора, и не гласају за овај предлог".

У саопштењу се истиче да Синод подржава иницијативу коју је митрополит црногорско-приморски Амфилохије упутио Законодавном одбору и Скупштини Црне Горе да предложени закон буде повучен из процедуре, чиме би се створили услови "да се припреми нови, који би био у складу са стандардима савремених демократских држава и прихватљив за Српску Православну Цркву".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се