Проглас у Никшићу: Цркви се испостављају политички диктати

У прогласу који је прочитан на Световасилијском сабору у Никшићу поручено је да власт у Црној Гори "данас хоће на место Бога да постави себе и партијску државу – и зато пориче Бога и гази наша права, па тиме и наша слобода губи своје утемељење и смисао", Никшићу, преноси РТЦГ.

На крају Сабора поручено је да држава не допушта уставом загарантовану слободу вере, нарочито Митрополији црногорској, која је, како се наводи, родила Црну Гору, "јер хоће да религију и Цркву функционализује у сврху своје идеологије, стварајући своју 'аутокефалну Цркву' у духу лењинизма и стаљинизма".

"Секуларна држава, насљедница безбожног титоистичког система, чини нешто што ни тај систем није урадио: законско отимање храмова и имовине Цркве представља гажење повеља средњовјековних и каснијих владара, до Црнојевића и Николе Петровића, као и бројних завјештања појединаца и братстава кроз вијекове", прочитано је у прогласу.

Закон о слободи вероисповиести који је у процедури, како се додаје, крши "сва темељна начела и стандарде демократског и цивилизованог законодавства у овој области".

"Начело слободе вјероисповиједања је битно угрожено прије свега најављеним отимањем храмова и црквене имовине. Начело неутралности државе је исмијано већ тиме што је питање Цркве постало ствар програма владајуће партије. Начело једнаког правног третмана, које у реалности већ одавно не постоји, сада треба да се озакони на штету Православне Цркве. Право на самоодређење се не поштује, него се Цркви испостављају политички диктати. А држава је дужна да ова начела поштује и штити у њиховом изворном значењу, да их заиста јемчи, а не да их употребљава у дискриминаторске сврхе", наводи се у прогласу.

Стога се захтева, како се наводи, "безусловно законско или уговорно признање и уважавање постојања вишевјековног историјског континуитета и правног субјективитета Митрополије црногорско-приморске и Епархија Будимљанско-Никшићке, Захумско-Херцеговачке и Милешевске и свих црквених правних лица у складу са канонским правом".

Тражи се закључивање уговора са Владом Црне Горе којим би се, како је речено, равноправно и под суштински истоветним условима који су садржани у уговорима које је Влада закључила са другим црквама и верским заједницама, регулисала питања од заједничког интереса.

Један од захтева је и доношење закона о реституцији и праведној надокнади бесправно одузете црквене имовине и одустајање од новог отимања имовине црквама и вјерским заједницама, а тражи се и "на Уставу и међународним стандардима засновано законско регулисање и поштовање аутономије цркава и вјерских заједница".

"Све ово захтијевамо не као привилегије за себе него као опште право за све цркве и вјерске заједнице. Да оправдамо себе пред Богом, Светим Василијем и историјом, пред прецима и потомцима, понављамо завјет Тројичинданског сабора и понављамо да ћемо чувати, обнављати и бранити све наше светиње", наводи се у прогласу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво