Порука са Сабора у Никшићу: Ако неко удари на храм, ударио је на све

У Никшићу је одржан Црквено-народни сабор испред Саборне цркве, у којој су изложене мошти Светог Василија Острошког Чудотворца. Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије истакао је да се моле Господу да уразуми оне који намеравају да отимају оно што је Божје и црквено. Мржњом и раздорима не може да се ствара будућност Црне Горе, поручио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Бројни верници почели су да пристижу већ од самог отварања Саборног храма посвећног Светом Василију Острошком Чудотворцу, у коме је свету архијерејску литургију служио митрополит црногорско-приморски Амфилохије са свештенством.

Светом Василију Острошком се у Никшићу поклонило више од 20.000 верника, наводи се у саопштењу митрополије Црногорско-приморске и епархије Будимљанско-никшићке. 

Свештенство је саопштило да мошти светитеља неће ићи из Никшића док сваки човек који је дошао не узме његов благослов. Верници су са разгласа позвани на стрпљење.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поздравио је све вернике који су, како је рекао, по наредби били спречени да дођу у Никшић.

"Спријечени су људи из Милешеве, из Херцеговине. Заустављени су на граници, није им дозвољено да дођу. Није то добро, не може мржњом и раздорима да се ствара будућност Црне Горе", рекао је Амфилохије.

Он и верници позвали су надлежне да Митрополији омогуће да се обнови манастир Светог Димитрија у Никшићу. "Тамо се налазе остаци манастира, молимо Владу и градоначелника Никшића, не тражимо паре од њих, само тражимо дозволу да светињу обновимо", рекао је Амфилохије.

Указао је да су се сабрали око ћивота Светог Василија, "не да оскрнавимо његове мошти, како то кажу незналице".

"То су они који су сљедбеници, који су разорили његов Тврдош, који су га протјерили из његовог Тврдоша и побјегао је овђе у Никшић. Ови савремени безумници, они хоће храмове Светог Василија да отму. За кога? За себе", рекао је Амфилохије.

Поручио је да ни Турци нису радили оно што се данас ради у Црној Гори. "Јесу нагонили многе и мучили Светог Василија, али нијесу отимали његове храмове. Порука њима, за кога, коме да дају, узимајући од цркве Божје", додао је Амфилохије.

Митрополит је питао где су данашња предузећа у Црној Гори и коме припадају "разорена, уништена и опљачкана".

"Имате групу богаташа који су све опљачкали у Црној Гори, још само треба храмове да опљачкају. Кажу да их је више. Није снага у множини, него у Господу. То свједочи свети ћивот и Свети отац Василије", рекао је Амфилохије.

Владика Јаоникије: Нека је срећан и благословен овај Сабор

"Сабрали смо се да се ујединимо и да се духовно оснажимо уочи рођења Христовог", рекао је владика Јоаникије. Тешимо се, каже Јоаникије, Светим Василијем Острошким, који је штитио цркве и утврдио свој народ у вери.

"Даће Бог да ћемо и ми због удара на храмове и вјеру и на част и на образ, ако неко удара на храм, ударио је на све, да ћемо ова искушења да пребродимо окупљени око ћивота Светог Василија. Молимо се Господу да уразуми оне који намјеравају да отимају оно што је Божје. Упозоравамо их да то зло не чине", рекао је Јоаникије.

Поручио је да "нема чега да се бојимо". На људе, каже, гледамо као на браћу, "иако гријеше".

"Ми смо дужни да се и за њих Богу молимо и да Бог истине и правде све уразуми и спаси. Нека је срећан и благословен овај Сабор", рекао је Јоаникије.

У скопу Црквено-народног сабора, који организују Митрополија и Епархија будимљанско-никшићка, прочитан је проглас и исказано незадовољство против, како је наведено, антицрквеног Предлога закона о слободи вероисповести, који ће се 24. децембра наћи пред посланицима Скупштине Црне Горе.

Прочитана писма подршке 

Окупљенима у Никшићу прочитана су писма подршке која су Митрополији црногорско-приморској упутили васељенски патријарх Вартоломеј, Синод Руске православне цркве и монаштво манастира Хиландара.

Свети синод Руске православне цркве, како је прочитано у писму, изразио је забринутост због, како су истакли, погоршања положаја Српске православне цркве у Црној Гори.

"Дошло је до алармантног тренда повећаног притиска власти на свештенике и вјернике. Констатовано је да у савременој Црној Гори постоје покушаји насилног одузимања светиња у корист непостојеће ЦПЦ", наводи се у писму Светог синода Руске цркве, уз поруку да је Синод Руске православне цркве подржао свештенство СПЦ у Црној Гори.

У Саборној цркви прочитано је и писмо васељенског патријарха Вартоломеја црногорском председнику Милу Ђукановићу.

У писму се, како је то прочитао епископ Јоаникије, наводи да су зачуђени сазнањем да је исказао подршку стварању Православне цркве црногорске, те да је Влада предложила Закон о слободи вероисповести који предвиђа подржављење свих цркава изграђених пре 1918. године.

"Ово би значило да ваша држава одузима права својине над црквама свештеној Митрополији црногорској као и осталим трима епархијама СПЦ. Овим писмом вам саопштавамо да Васељенска патријаршија као једину канонску православну јурисдикцију признаје ону под надлежношћу митрополита Амфилохија", наводи се у писму Вартоломеја, које је прочитао Јоаникије.

Порука подршке скупу у Никшићу стигла је и од свештенства манастира Хиландара. У писму се наводи да се у Црној Гори "данас спрема пљачка завјетних храмова и да, ако буде допуштено да се то зло размахне, сјутра може да насрне и на сам људски живот".

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије у недељу ће са свештенством одржати службу у манастиру Острогу, са почетком у 8.00. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво