Хрватска полиција протерала студенте из Нигерије мислећи да су мигранти

Двојица студената из Нигерије 12. новембра допутовали су у Пулу како би учествовали на Светском универзитетском првенству. Након завршетка такмичења, 17. новембра, дошли су у Загреб, где их је на улици зауставила и привела полиција. Затим су одвезени у шуму у близини Велике Кладуше и под претњом оружјем натерани да пређу на територију БиХ, преноси портал Журнал.

Осамнаестогодишњи студент Абиа Учена Александро из Нигерије допутовао је 12. новембра у Хрватску да би учествовао на петом Светском универзитетском првенству у Пули. Представљао је Федерални универзитет технологија Овери на такмичењу из стоног тениса. Након завршетка такмичења, заједно са још четири колеге, вратио се у Загреб одакле је требало 18. новембра да одлети за Истанбул.

По доласку у Загреб, са колегом Ебом Кенетом Чинедуом, сместио се у хостел и изашао у шетњу градом.

"На уласку у трамвај зауставила нас је полиција. Одвезли су нас у полицијску станицу. Покушали смо им објаснити ко смо и да су нам документи у хостелу. Нису обраћали пажњу на оно што говоримо", рекао је за Журнал Ебо Кенет Чинеду.

Како је рекао нису знали колико је било сати, али је био мрак.

"Извели су нас из станице и ставили у комби. Одвезли су нас на непознато место. Двојица полицајаца су нам рекли идете у Босну. Ја никада нисам био у Босни. Дошао сам авионом у Загреб, рекао сам им да не знам Босну. Рекли су нам не, ви идете у Босну. Након неког времена комби је стао и гурнули су нас у жбуње. Одбио сам ићи у шуму, онда ми је полицајац рекао ако се не померим да ће ме упуцати", испричао је Чинеду.

У разговору за Журнал нигеријски студенти кажу да су били преплашени и да нису знали шта да раде. Мигранти, које је Хрватска полиција заједно с њима натерала да кроз шуму пређу на територију БиХ, oдведени су у камп у Великој Кладуши.

"Наши пасоши и све ствари су остале у Загребу. Успео сам из кампа позвати колегу који је заједно са нама био на такмичењу да нам пошаље пасоше. Не знамо шта да радимо, виза за Хрватску нам истиче данас", казао је Чинеду.

Кампом "Мирал" управља Међународна организација за миграције ИОМ.

За Журнал су само кратко рекли да су о случају нигеријских студената, након што су добили потврду од организатора такмичења да су они стварно студенти са уредно издатим визама.

Из Универзитетског спортског комитета, организатора светског првенства у Пули, тврде да су обавештени о случају.

У разговору за Журнал представник Комитета Алберто Тангети каже да је било укупно пет учесника из Нигерије, четири студента и професор, и да су сви имали уредне визе.

Навео је да је студенте из Нигерије снимала и хрватска телевизија.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(среда, 04. дец 2019, 12:27) - Vlajko [нерегистровани]

Pa šta?

Šta je tu čudno? Kada su mogli 250 hiljada Srba, što ne bi mogli dva studenta.

(среда, 04. дец 2019, 08:36) - anonymous [нерегистровани]

e sad...

nije to policija uradila na svoju ruku i bahatosti pojedinih policajaca , to je drzava dozvolila i dovidjenja, zaobilazenje svih pravnih akata,jednostavno ih uhapse i proteraju preko granice i zdravo, nema papirologije i svega sto pi zakonski trebalo odraditi...to je lice prave hrvatske...

(среда, 04. дец 2019, 06:37) - anonymous [нерегистровани]

Procedura

Ma decki iz policije su se malo zaneli zbog crne boje koze gostiju iz Afrike. A procedura je bila po svim standardima EU... Ali ko ce to sada da gleda. Uostalom, mora se vezbati proterivanje I sve ostale vestine za koje su eksperti.

(среда, 04. дец 2019, 06:29) - FORum LIvii [нерегистровани]

tamno lice Hrvatske

Hrvatska je clan EU koji se ponasa po svom nagonu i ostaje bez ikakve kazne ili cak kritike.Evropa zmuri na sve postupke ove svoje clanice jer im je to dozvolila zbog Srba.A oni su to nastavili i prema migrantima.
Problem Evrope je taj sto ima i drugih clanica koje ruzno postupaju prema migrantima a da to nije sankcionisano.Francuska , Madjarska , Balticke zemlje , ...

(среда, 04. дец 2019, 06:22) - anonymous [нерегистровани]

Hrvatska

Ma kakvi,to je jedna evropska i civilizovana zemlja koja postuje sva prava čoveka kao takvog....

(среда, 04. дец 2019, 06:12) - anonymous [нерегистровани]

I sta sad?

Sta sad i kome da se zale ta deca. Hrvatska jeste domovina bahatnih policajaca, bahatnih politicara. Ocigledno je u pitanju rasizam tih policajaca. Ocekujemo poziciju njihovih politicara ili nasmejane precednice.

(среда, 04. дец 2019, 00:50) - anonymous [нерегистровани]

e

ma da, ispade po vama da su sami seli u maricu i odvezli se u zbunje i sami sebe prebacili u Bosnu...

(уторак, 03. дец 2019, 23:53) - anonymous [нерегистровани]

Re: Nije ih proterala

Ovde se ne kaže da ih je Hrvatska država proterala. Prema tome nema suda, nema rešenja. Država ni "nezna" šta se dogodilo!
Proterali su ih policajci. Odvezli ih do granice, naterali u beg preko granice ... Povratak preko granice? Ni slučajno ... To je ilegala! Ponovo na granični prelaz? Nema šanse ... Treba ponovo viza ... a ni pasoše nemaju! Da prijave, da se žale? Kome, gde? Kako će dokazati to što pričaju???
Život nije slobodno popodne sa kaficom uz ... površno ... čitanje tekstova na internet portalima.
Sudsko rešenje ... svašta!

(уторак, 03. дец 2019, 23:20) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Nije ih proterala

Da bi neko bio proteran mora postojati resenje suda o proterivanju.