Ђукановић: ДПС има разумевања за обнову ЦПЦ, Мандела као да је говорио о Црној Гори

Црна Гора мора имати јасно осмишљену идентитетску политику и неопходно је сузбити грубо оспоравање црногорског идентитета, председник Црне Горе и лидер Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић рекао је на конгресу те странке.

Мило Ђукановић је поручио да је примарни интерес снажење државног идентитета Црне Горе, преноси РТЦГ.

"То мора бити много више него до сада одговорност свих државних институција", сматра лидер ДПС-а.

Ђукановић је рекао да ДПС уважава потребу свих националних заједница да афирмишу своје идентитете, али је нагласио да се мора одлучно сузбити грубо оспоравање црногорског идентитета.

ДПС, каже Ђукановић, има разумевања за очекивање једног дела јавности да се обнови, како је навео, историјски неупитна Црногорска православна црква (ЦПЦ).

"Највећа је обавеза владајућих субјеката да на ову осјетљиву тему водимо толерантан дијалог са свима. Кроз то гледамо и на актуелне дилеме о црквеном питању у Црној Гори. Закон нам треба да уреди односе између државе и цркве. Није циљ да се мијењају насилно власнички односи, али свака држава има право и обавезу да провјери да ли су ти односи претрпјели нелегалне промјене које немају покриће у архивској документацији", рекао је Ђукановић.

"Упркос заведености југословенством, одбранили смо мир"

Цитирао је Нелсона Манделу, који је рекао "Увијек изгледа немогуће, док се не уради", као да се то, како је приметио, односило на Црну Гору.

"У вртлогу 90-их, упркос заведености емоцијом југословенства, суочени са избором између рата и мира, одабрали смо мир и суживот свих вјера и нација, и успјели да одбранимо ту вриједност, што никоме није пошло за руком", рекао је Ђукановић.

Конгресу присуствују македонски премијер Зоран Заев, председник Српског покрета обнове Вук Драшковић, лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак, те председник СДП-а Србије Расим Љајић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се