Тло у Албанији не престаје да подрхтава, за два дана више од 40 земљотреса

Спасилачки тимови и даље трагају за несталима после земљотреса у Албанији. Број жртава повећао се на 40, а више од 650 људи је повређено. Европско-медитерански сеизмолошки центар објавио да су се у последња 44 сата у Албанији осетила 43 земљотреса.

Два земљотреса јачине 4,2 и 4,7 јединица Рихтера регистрована су пре поднева код Драча у размаку од пола сата.

И током ноћи било је потреса, у Тирани и Драчу у 23.19 земљотрес јачине 4,4 јединице по Рихтеру изазвао је панику међу становништвом. Поједини грађани Тиране напустили су своје домове и ноћ провели у аутомобилима, јавио је репортер РТС-а.

Због нових потреса јуче су привремено биле обустављене спасилачке операције.

Власти су саопштиле да је спасилачка операција у Туману окончана и да се верује да у том граду испод урушених зграда нема више затрпаних људи. Акција спасавања у Драчу је настављена.

Све спортске дворане у престоници Албаније отворене су за збрињавање грађана. Мештани који су остали без домова налазе се у шаторима на градском стадиону. 

Помоћ је стигла из земаља Европе и света, као и Србије, чији је Сектор за ванредне ситуације МУП-а послао 13 припадника Специјалистичког тима за претрагу и спасавање из рушевина. 

Влада је прогласила ванредну ситуацију на подручју Драча и Тиране.

Албанију је пре два дана погодио снажан земљотрес, а после њега уследила је и серија накнадних потреса регистрованих током дана.

У септембру ове године, потрес снаге 5,8 јединица по Рихтеру догодио се у непосредној близини Драча и тада је повређено најмање 70 људи, а оштећено је 500 кућа. 

После Албаније, Босне и Херцеговине и Црне Горе, земљотрес је погодио и Хрватску.

Подрхтавање тла слабијег интензитета – три степена по Рихтеру са епицентром на око 20 километара југоисточно од Карловца – забележено је синоћ око 20 часова.

Умерен земљотрес се осетио у унутрашњости Хрватске, али нема извештаја о последицама.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи