Румунија бира председника

У Румунији је почео други круг председничких избора. У трци за румунског шефа државе су актуелни председник Клаус Јоханис и донедавна премијерка Вјорика Данчила.

Велике шансе за победу на председничким изборима у Румунији дају се Клаусу Јоханису, који је освојио највише гласова у првом кругу, преноси Ројтерс.

У тој земљи je под неколико узастопних социјалдемократских влада ослабљена независност правосуђа, што је изазвало оштре критике Брисела, наводи агенција.

Са друге стране, западни савезници и Европска унија одали су признање Јоханису због супротстављања покушајима да се ограничи слобода судства.

Надлежности председника у Румунији су углавном ограничена на именовање мандатара, на основу тога која политичка опција има довољно посланика да формира владу.

Председник такође може да оспори законе пред Уставним судом и да постави неке од главних тужилаца.

Ако буде поново изабран, Јоханис ће имати прилику да постави тужиоце који ће се борити против корупције и мафије, уз подршку премијера Лудовика Орбана, који је добио подршку у парламенту за своју либералну мањинску владу пре три недеље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се