Подгорица за измену закона, истицање застава других држава без казни

Влада Црне Горе упутила је у парламентарну процедуру Предлог закона о избору, употреби и јавном истицању националних симбола, док је Министарство унутрашњих послова Црне Горе задужено да на наредну седницу достави на разматрање измене акта о јавном реду и миру.

Измене ових закона односе се на предлог потпредседника Скупштине и посланика коалиције "Албанци одлучно" Генција Ниманбегуа да се укине законска одредба којом је предвиђено да се грађанин који на јавном месту истакне или употреби заставу, грб или други симбол друге државе казни новчано или затвором, јавља РТЦГ.

Листу Дан је појашњено да су предложене измене закона у вези са седницом одржаном 27. децембра прошле године, када је Влада дала позитивно мишљење на предлог измена Закона о јавном реду и миру, који је поднио посланик Ниманбегу.

Он је тражио да се из члана 23 Закона избрише став 4, а у мишљењу које је Влада упутила парламенту крајем прошле године се наводи да би се тиме омогућило да физичка лица на јавном месту истичу или употребљавају заставу, грб или симбол друге државе без санкционисања.

"Узимајући у обзир да је Црна Гора препозната као мултиетничка и мултикултурална, као и туристичка држава, гдје су сви грађани слободни и равноправни, без обзира на вјерску, националну и политичку припадност, и да се током и ван сезоне истичу заставе страних земаља, сматрамо да ће се на овај начин избјећи дискриминација физичких лица која истичу заставу, грб или симбол друге државе на јавном мјесту", наводи се у раније објављеном мишљењу.

У том документу је наведено да Влада подржава предлог закона који је Скупштини поднео Ниманбегу, с тим што је поднела више својих амандмана на предложени текст.

Казна од 2.500 до 15.000 евра

Амандманима на закон предложен је члан којим се прописује да ће се правно лице које на јавном месту, на огласним и рекламним објектима и паноима, објављује непримерене и обмањујуће садржаје који узнемиравају грађане и изазивају њихово негодовање, казнити за прекршај казном од 2.500 до 15.000 евра.

У владином предлогу се наводи да се непримереним и обмањујућим садржајима који изазивају узнемиреност и негодовање грађана сматрају нетачно изношење и негирање јасно утврђених историјских чињеница о Црној Гори, изношење чињеница којима се нарушава територијални интегритет или велича окупација Црне Горе, сарадња са окупатором или се заступају фашистичке, шовинистичке и нацистичке идеје и идеологије.

Прописује да ће се предузетник који учини прекршај казнити новчаном казном од 500 до 5.000 евра, одговорно лице у правном лицу новчаном казном од 300 до 2.000 евра, а физичко лице казном од 300 до 1.000 евра или казном затвора до 60 дана.

У члану 21 закона предложен је нови став којим је превиђена затворска или новчана казна од 250 до 1.250 евра за лице које приликом извођења државне химне, седењем, звиждањем, стварањем буке или на други начин ремети јавни ред и мир и на тај начин изазове узнемиреност, негодовање или угрози спокојство грађана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара