Амфилохије: Ђукановић покушава да гради идентитет Црне Горе на лажним историчарима

Митрополит Амфилохије је, коментаришући наводе црногорског председника, рекао да Митрополија црногорско-приморска није ничија "филијала" и да Мило Ђукановић покушава да гради идентитет Црне Горе на лажним историчарима.

Црногорски председник Мило Ђукановић је у четвртак рекао да "филијала" Српске православне цркве "покушава да поништава све вриједности савремене Црне Горе". "Питање Цркве је сада реално на дневном реду и не можемо даље затварати очи пред тим проблемом", рекао је Ђукановић.

У тексту под називом "Тражити некакву 'аутокефалну Црногорску цркву' могу само људи који не знају шта је Црква", коментарисао је Ђукановићеву изјаву митрополит Амфилохије.

"Сигурни смо да г. Ђукановић памти да је дуго времена сарађивао са овом Црквом (и овим митрополитом), помагао градњу Храма Христовог Васкрсења, тражио и добио пријем код Српског патријарха Павла... Понадали смо се да је то била његова потрага, као Титовог пионира, за Богом и дубљим смислом живота. На основу, пак, онога што сада тврди, види се да је то и тада, као и сада, био приватни властољубиви политичко-партијски интерес, проглашен за државни интерес Црне Горе и њених 'европских вриједности'", навео је митрополит Амфилохије.

Митрополит црногорско-приморски наводи и да Ђукановић "покушава да гради идентитет Црне Горе на лажним историчарима" који пресликавају послератну тоталитарну идеологију на претходних хиљаду година историје Дукље, Зете и Црне Горе, као и историју и устројство Православне цркве "на њима измаштаном лажном канонском поретку".

"Да је крштен и да иде у Цркву, он би знао да православни хришћани на литургији не исповиједају ни грчку, ни руску, ни српску, ни црногорску, ни било коју националну Цркву, него вјерују 'у једну, свету, саборну и апостолску Цркву' Христову и да је за Хришћане битно да припадају тој Цркви Божијој – Христовој, а не какав је њен спољашњи поредак условљен историјским збивањима", навео је Амфилохије.

"Митрополија није ничија филијала"

Поручио је и да Митрополија црногорско-приморска није ничија "филијала", већ да "својом Литургијом представља пуноћу Цркве Христове".

Митрополит Амфилохије је навео и да тзв. обнављање "аутокефалне Црногорске цркве" (1993) представља "авантуру групе црквених делинквената која, као и друге невладине организације, нема никакве везе са изворном Црквом у Црној Гори, као ни са васељенском Православном црквом".

"Тражити, дакле, у Црној Гори, некакву 'аутокефалну Црногорску цркву', или нову Православну цркву, могу само људи који не знају шта је и ко је Црква. А темељити идентитет секуларне Црне Горе, на нечему што је све друго само није Црква – значи темељити је на лажи и лажним идејама, на партијској антицрквеној идеологији", наводи се у тексту објављеном на сајту Митрополије.

"Посебно се надамо да господин Ђукановић неће као човјек, државник и изворни Црногорац, дозволити себи да изгуби образ оваквим безакоњем и нељудским антиевропским чином", закључио је митрополит Амфилохије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи