Словенија против уласка Хрватске у Шенген

Словеначки премијер Марјан Шарец изјавио је јуче у Бриселу да је Словенија против тога да о уласку Хрватске у Шенген одлучује садашња Комисија коју води Жан Клод Јункер, те да би то требало препустити идућем саставу Комисије.

"Словенија је против тога да Комисија чији мандат ускоро завршава о томе одучује, тиме би се морала бавити идућа Комисија", казао је словеначким новинарима Шарец који је учествовао на самиту ЕУ.

Додао је како је о томе разговарао на маргинама скупа европских челника, али није желео да открије с ким, преноси Хина.

"То данас не могу да коментаришем јер не би било сврсисходно, ионако је превише тога већ у медијима, на друштвеним мрежама, рекао је Шарец.

"Наше стајалиште је јасно, а то је да Комисија о том питању не сме одлучивати политички", казао је Шарец, а на питање има ли информације да ће одлука Комисије заиста бити "политичка", додао: "Немамо никаквих посебних информација, али и ми свашта можемо чути".

Шарец је последњих недеља више пута истакао словеначке резерве о томе да садашња Комисија одлучује о хрватској спремности за улазак у шенгенски простор, појашњавајући да би у случају да одлука буде "политичка", односно у корист Хрватске и Словенија тада деловала "политички", не појашњавајући шта би то значило.

Главни Шарецов приговор уласку Хрватске у Шенген не тиче се њене техничке спремности него спора око спровођења арбитраже о граници шта Словенија тражи а Хрватска резолутно одбија.

Одлазећа Комисија коју води Јункер према распореду би у уторак требало да одлучује да ли Хрватска испуњава техничке услове за улазак у сћенгенско подручје, што још не значи улазак Хрватске у Шенген, јер се одлуке о проширењу зоне без граничних контрола доносе на седницама Савета ЕУ и за то је потребан консензус свих чланица Европске уније.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво