Политички путеви Едија Раме и Зорана Заева

У посету Србији долазе премијери Албаније и Републике Северне Македоније – Еди Рама и Зоран Заев. Ово су њихове политичке биографије.

Едвин Еди Рама рођен је 1964. године у Тирани, а пореклом је из Корче, на југоистоку земље.

Крштен је као католик. Себе сматра агностиком. Његов отац је чувени вајар и аутор бројних скулптура у периоду владавине комунистичког режима Енвера Хоџе. Мајка припада породици Колека и сестра је члана Политбироа комунистичке Партије Албаније.

Дипломирао је на Академији за уметност у Тирани и познати је вајар.

Писао је есеје у којима је критиковао кумунистичку власт и објединио их у књизи "Рефлексије" коју је објавио 1992. Професионални је кошаркаш Динама из Тиране.

Обављао је бројне државне функције – од министра омладине крајем деведесетих, преко градоначелника Тиране у трајању од 11 година, до министра спољних послова и премијера Албаније. Од 2005. води Социјалистичку партије Албаније.

Стекао је међународну репутацију тако што је фасаде зграда у Тирани кречио у живе боје, и тиме је град из сивог – совјетског стила, претворио у туристичку атракцију. Добио је признање светског градоначелника 2004. Носилац је француског ордена Легије части.

Сматра да Европска унија треба да убрза интеграцију Западног Балкана и тиме под контролу стави опасне поделе у региону. Подржава јачање односа са Турском. Док је растући утицај Русије у региону, за њега фактор дестабилизације.

Опозиција га критикује због застрашивања новинара, али и прекомерног трошења новца за потребе модернизације владине инфраструктуре, за шта је у првих шест месеци прошле године потрошио 40 милиона евра. Оптужен је за нетранспарентност у јавним набавкама, високу корупцију и слабе уговоре чинећи уступке пријатељима и рођацима.

У Албанији су одржани протести са захтевима да поднесе оставку и да се формира транзициона влада.

Ожењен је, из два брака има два сина.

Успон уз контроверзе Зорана Заева

Зоран Заев рођен је 1974. године у Струмици, где је завршио основну и средњу школу. Дипломирао је на Економском факултету у Скопљу и завршио мастер студије из области монетарне политике.

Члан је Социјалдемократског савеза Македоније од 1996, а 2008. изабран је за председника.

Пошто је Бранко Црвенковски сишао са власти, 2013, Заев је други пут изабран за председника партије. У међувремену, водио је партијско одељење у Струмици и три пута је побеђивао на локалним изборима.

Био је градоначелник од 2005. до 2016. године.

Као водећи опозициони лидер учествовао је 2015. године на састанку са тадашњим премијером Николом Груевским и европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом, ради превазилажења политичке кризе, што је резултирао споразумом у Пржину.

Уследили су ванредни парламентарни избори крајем 2016, на којима је партија Социјалдемократског савеза Македоније освојила 49 мандата.

У мају 2017, формирана је коалициона влада уз подршку Демократске уније за интеграцију и Савеза Албанаца, а Зоран Зав је постао премијер.

Његов политички успон пратиле су и контроверзе. Бивши премијер Груевски оптужио га је да са страним обавештајним службама припрема заверу ради обарања владе.

Заев је Груевског оптужио да је шпијунирао око 20.000 људи у земљи. Јавни тужилац је оптужио Заева да уцењује Груевског, али је случај обустављен због недостатка доказа.

Улога Заева је кључна у постизању споразума са Бугарском и Грчком.

Са Бугарском је после 18 година преговора потписан споразум о пријатељству и оснивању комисије која би објективно преиспитала заједничку историју и утврдила обележевање заједничких историјских догађаја.

Са Грчком је после 25 година решен спор о имену Македоније потписивањем Споразума из Преспе, чиме је новоименованој држави – Република Северна Македонија отворен пут евроатлантских интеграција.

Зоран Заев је ожењен. Има двоје деце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво