Победа Нове демократије у Грчкој

Према првим подацима, опозициона Нова демократија освојила је 39,8 а Сириза 31,5 одсто гласова на парламентарним изборима у Грчкој. Премијер и лидер владајуће Сиризе Алексис Ципрас позвао је председника опозиционе Нове демократије Кирјакоса Мицотакиса и честитао му на победи. Мицотакис изјавио да "пресуду народа" гледа са скромношћу и поштовањем. Он ће сутра положити заклетву као нови премијер Грчке, рекао је извор из Нове демократије.

Алексис Ципрас је позвао Кирјакоса Мицотакиса и честитао му на победи на ванредним парламентарним изборимарекао је званичник Сиризе.

Мицотакис ће сутра положити заклетву као нови премијер Грчке, а потом ће се обавити примопредаја дужности, рекао је извор из Нове демократије за агенцију АНА.

Пројекција грчког министарства унутрашњих послова показује да је Нова демократија освојила 39,8 одсто гласова, што је 158 од укупно 300 места у парламенту, а Сириза 31,5, односно 86 посланичких места.

Мицотакис: Снажан мандат за промену Грчке

Мицотакис је вечерас, после победе на изборима, рекао да је добио снажан мандат који ће му помоћи да промени Грчку и примени програм о смањењу пореза, отварању више радних места и привлачењу додатних инвестиција, наводи Ројтерс.

Истакао је да управљање земљом преузима свестан своје одговорности према народу, преноси АНА.

Поручио да на "пресуду народа" гледа са скромношћу и поштовањем.

Алексис Ципрас је поручио да прихвата пресуду народа. Додао је да је његова партија морала да донесе тешке одлуке, које су имале тешке политичке последице, како би, како је навео, довела Грчку тамо где је данас.

Високи функционер владајуће Сиризе Панос Скурлетис изјавио је претходно да су прве излазне анкете показале да је Нова демократија однела "чисту победу".

Функционерка Нове демократије Ана Мишел Асимакопулу поручила је да је Грчка послала сигнал Европи да је време да популизам остави иза себе.

Ердоган први честитао Мицотакису

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган први је шеф државе који је позвао Мицотакиса, честитао му на изборној победи и пожелео срећу.

И председник Европске комисије Жан Клод Јункер честитао је лидеру Нове демократије на, како је навео, чистој победи на парламентарним изборима.

"Имам апсолутно поверење у ваше личне способности и способност Грка да испишете ново и светлије поглавље у историји ваше земље. Можете да рачунате на моју личну подршку и подршку Европске комисије у постизању тог циља", навео је Јункер у честитки.

Ванредни избори због пораза Сиризе на изборима за ЕП

Алексис Ципрас је расписао изборе три месеца раније, пошто је његова левичарска странка Сириза на мајским изборима за Европски парламент претрпела пораз од Нове демократије.

Мицотакис, иако је и сам потомак једне од главних грчких политичких династија, настојао је да се у кампањи окрене радницима, промовишући притом и боље пословно окружење, смањење пореза и модернизацију грчког бирократског система.

Током претходне кампање за Европски парламент, Мицотакисова странка морала је да се брани од оптужби Сиризе да ће конзервативци, ако дође до промене власти, увести седмодневну радну недељу.

Нова седница грчког парламента након избора биће одржана 17. јула, када ће нови посланици положити заклетву.

Након полагања заклетве, посланици ће формирати председнички одбор који ће изабрати новог председника, потпредседнике и друге званичнике.

Ванредни избори се одржавају у тренутку када Грчка с муком настоји да се извуче из деценијске финансијске кризе, која је вредност грчке привреде смањила за четвртину и утицала на скок незапослености и сиромаштва.

Ово су први парламентарни избори у Грчкој од када је та земља окончала примену трећег узастопног програма помоћи међународних кредитора, али и постигла споразум са Скопљем о имену Северне Македоније.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара