Да ли се Ђукановић повлачи?

Премијер Црне Горе планира повлачење из политичког живота до краја године, пишу подгоричке Вијести. Црногорски медији подсећају да је приликом предаје Упитника Европске комисије рекао да не намерава да као премијер сачека да Црне Гора постане члан ЕУ.

Црногорски премијер и председник Демократксе партије социјалиста Мило Ђукановић планира да започне повлачење са свих државних и партијских функција до краја године, преносе црногорски медији.

Повлачење из политичког и партијског живота Ђукановић је актуелизовао у недавном интервју британској агенцији Ројтерс, пишу подгоричке "Вијести".

У тексту се наводи да је, уочи предаје Упитника Европске комисије комесару за проширење Европске уније Олију Рену јуче у Бриселу, рекао да очекује да ће Црна Гора наредне године добити статус кандидата.

Ђукановић се нада да ће Црна Гора окончати преговоре са ЕУ за три године, али је истакао да он не намерава толико дуго да остане на премијерској функцији јер сматра да није неопходно да испуни цео премијерски мандат.

Црногорски премијер је подсетио да је политици дао довољно, више од двадесет година живота.

"Вијести" преносе једног од Ђукановићевих најближих сарадника који је, како се наводи, у неформалном разговору с новинарима рекао да мисли да ће премијер, ако се буде повлачио, то учинити пре Конгреса партије који је планиран 2011. године.

Подгорички лист пише да Ђукановић о повлачењу намерава да разговара са најближим партијским сарадницима и ужим врхом коалиционог партнера ДПС-а, Социјалдемократском партијом чији је лидер председник црногорског парламента Ранко Кривокапић.

Претходно повлачење трајало 2 године

Уколико се оствари план премијера Ђукановића, то ће бити друго повлачење у двадесетогодишњој политичкој каријери.

Први пут, Ђукановић се повукао, такође са места премијера, почетком октобра 2006. године, али је остао у политичком животу Црне Горе обављајући и даље функцију председника Демократске партије социјалиста.

Разлоге за своје повлачење тада је описао као државне, партијске и личне природе. 

„Мислим да је ово тренутак да неки нови људи, са неком новом енергијом, треба одмах да приону на нове послове и да искористимо сваки нови дан како би што квалитетније обезбедили остваривање онога што су стратешки интереси Црне Горе", рекао је том приликом Ђукановић.

На месту премијера тада га је заменио Жељко Штурановић, који је на том месту остао наредне две године.

Почетком фебруара 2008. Мило Ђукановић се вратио на место премијера Црне Горе, а  за свој повратак рекао да се "предомислио јер је свестан своје посебне одговорности".

"Свестан своје посебне одговорности, прихватио сам да променим личне планове и покушам да одговорим државним потребама", рекао је тада Ђукановић и нагласио да и даље "сматра веома убедљивим разлоге због којих се 2006. године повукао са државних функција, али да се вратио јер су наступиле ванредне околности".

Потпредседник ДПС-а Светозар Маровић рекао је том приликом да је Главни одбор странке проценио да Ђукановић као "најауторитативнији члан ДПС-а, треба да преузме тешке државне послове".

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво