Рама о "неправедном захтеву" Пендаровског

Албански премијер Еди Рама оценио је као неправедну изјаву председника Северне Македоније Стева Пендаровског којом је захтевао раздвајање те државе од "пакета са Албанијом" у европским интеграцијама, преноси портал А1он.

Стево Пендаровски је рекао да није добро радзвајање Северне Македоније од Албаније у процесу европских интеграција, али да је то једини могући начин за добијање "зеленог светла" за почетак преговора са Европском унијом.

Албански премијер Еди Рама сматра да је овај став македонског председника зачуђујући, истакавши "кључни допринос Албаније и Албанаца" у демократским процесима у Северној Македонији.

Према речима Раме, овај захтев Пендаровског није нити праведан, нити практичан.

"Председник Пендаровски подразумева фаворизовање у раздвајању од Албаније у преговорима? Овај приступ је изненађујући, посебно када имамо у виду кључни допринос Албаније и Албанаца у демократским токовима и европског пута пријатељске земље. То заправо не делује нити праведно, нити практично", истакао је Рама у својој Фејсбук објави.

Изјаву македонског председника прокоментарисао је и бивши шеф албанске дипломатије Дитмир Бушати, који је оценио да би одвајање Северне Македоније од процеса европских интеграција заједно са Албанијом било стратешка грешка Европске уније.

Према Европској комисији, и Албанија и Северна Македонија су завршиле домаћи задатак. У таквим условима раздвајање би било стратешка грешка. Неопходност почетка преговора са ЕУ преклапа се са захтевима друштва у обе земље, написао је Бушати на Твитеру.

Пендаровски је изјаву о одвајању македонског процеса ка ЕУ од албанског дао за европски портал Еуроактив, током званичне посете у Бриселу, при чему је истакао да је највећи проблем питање како да се то раздвајање спроведе у пракси.

"У Албанији је сада расуло. Опозиција је напустила институције. Шта да кажемо? Ми смо имали позитивне препоруке Европске комисије и претходно, а и раније смо били одвојени од Албаније", изјавио је Пендаровски за Еуроактив.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво