Уочи комеморације у Блајбургу, Аустрија упозорава

У Блајбургу ће у суботу бити одржана комеморација усташама у Блајбургу. Аустријска полиција упозорава да су пооштрени закони и да се неће толерисати ознаке војске Независне Државе Хрватске које су изједначене с нацистичким ознакама из Другог светског рата. Казне су новчане, али и затворске – до 20 година.

На поље код Блајбурга и ове године ће доћи хиљаде оних који желе да одају пошту настрадалим усташама. Због оних који скуп користе да би величали усташку идеологију и носе нацистичке ознаке, Аустрија у Корушкој подиже степен безбедности на највиши ниво. Скуп ће обезбеђивати готово 450 полицајаца.

"За усташка обележја уведене су казне и до 4.000 евра и месец дана затвора. Постоји могућност и повезивања кривичног дела, ако се понови, и тада је запрећена казна до 20 година", каже Дионизио Рајнер из полиције Корушке.

Забрањени су усташко "У", натпис "За дом спремни", шаховница са првим белим пољем.

"Ове године ће јавни тужилац бити на лицу места и одмах реаговати. У реду је одати пошту, али ако дође до кршења закона биће ригорозне мере", каже Рајнер.

Због најављене комеморације у Блајбургу су већ одржани протести.

"Смета нам што се на тој комеморацији окупе нацисти из целе Европе и тада она добије неко потпуно друго лице и то шкоди нашем имиџу као туристичком месту", каже Стефан Височник, градоначелник Блајбурга.

Прошле године по старом, блажем закону ухапшено је деветоро људи од којих је седам притворено, а један осуђен на 15 месеци.

На скуп у Блајбургу, после много година, неће присуствовати нико из хрватског политичког врха.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво