Словенија поручила Хрватској да престане са шпијунажом

На седници словеначког Савета за националну безбедност расправљало се о покушају Хрватске да спречи словеначке медије да извештавају о активностима хрватских обавештајних служби у Словенији. Након састанка саопштено је да Словенија очекује од Хрватске да се у будућности уздржи од активности које су у супротности са вредностима ЕУ. Најодлучније и у потпуности одбацујемо све наводе о покушају било каквог утицаја хрватске владе на словеначке медије, поручено је у уторак из Банских двора.

"Веће за националну сигурност упознало се с прислушкивањем у арбитражном поступку те  осудило било какав покушај утицаја на слободу медија у Словенији", објављено је након трочасовног састанка, пренели су словеначки медији, наводи Индекс.

Учесници састанка Већа за националну сигурност, који је водио премијер Шарец, изразили су очекивање да ће се "Хрватска убудуће уздржати од поступака који су у супротности с вредностима Еуропске уније, владавином права те заштитом људских права и слобода", објављено је након састанка владе Словеније.  

Након што је премијер Марјан Шарец раније изјавио да га забрињава хрватско понашање јер је наводно хрватска обавештајна служба СОА прислушкивала бившег словеначког арбитра у арбитражном поступку о граници Јернеја Секолеца и словеначку функционерку Симону Дреник како би дискредитовала арбитражни процес, прича је у понедељак додатно ескалирала тврдњом телевизије ПОП да је посредник хрватске владе Иван Тољ покушао да заустави емитовање репортаже о прислушкивању. 

Најодлучније и у потпуности одбацујемо све наводе о покушају било каквог утицаја хрватске владе на словеначке медије, поручено је у уторак из Банских двора поводом тврдњи медија у Словенији да је Иван Тољ, представивши се као посредник хрватске Владе, покушао спречити словеначке медије да известе о наводном СОА прислушкивању словеначких функционера. 

"Покушај замене теза" 

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је поводом посања словеначких медија о шпијунској афери с Хрватском , да је реч је о правосудном скандалу, а не о обавештајној проблематици, и да је то покушај замене теза.

"Чињеница јесте да је Словенија прекршила арбитражни споразум и тиме међународно право, а што је резултирало ропашћу арбитраже. Реч је о правосудном скандалу, а не о обавештајној проблематици, и одбацујемо овај покушај замене теза", наводи се у саопштењу.

Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је јуче да Хрватска нема ни могућности ни амбиција да утиче на објаве у словеначким медијима, након што је словеначки ПОП-ТВ објавио да је посредник хрватске владе покушао да заустави емитовање репортаже о томе да је СОА прислушкивала словеначку страну у време арбитражног Поступка.

"Арбитража је неповратно компромитована због понашања словеначке стране. Сабор је донео једногласну одлуку, она је обвезујућа и за моју Владу као и за претходне", рекао  је Пленковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара