Шпијунска афера Хрватске и Словеније, Шарец сазвао седницу Савета

Словеначки премијер Марјан Шарец сазвао је за поподне хитну седницу словеначког савета за националну безбедност због наводног деловања хрватске обавештајна службе (СОА) у Словенији.

Хрватски амбасадор је тим поводом позван на разговор у словеначко министарство иностраних послова, а словеначка амбасадорка повучена на косултације у Љубљану, објавила је агенција СТА.

Након што је премијер Марјан Шарец раније изјавио да га забрињава хрватско понашање јер је наводно хрватска обавештајна служба СОА прислушкивала бившег словеначког арбитра у арбитражном поступку о граници Јернеја Секолеца и словеначку функцинерку Симону Дреник како би дискредитовала арбитражни процес, прича је у понедељак додатно ескалирала тврдњом телевизије ПОП  да је посредник хрватске владе Иван Тољ покушао да заустави емитовање репортаже о прислушкивању.

Због тога је странка Социјалних демократа (СД), једна од чланица владајуће коалиције, затражила хитну седницу словеначког савета за националну безбедност, што је Шарец уважио, пренела је Хина.

Претходно је објављено да је у вези са "шпијунском афером" на разговор у словеначко министарство спољних послова позван хрватски амбасадор у Словенији Борис Гргић, а на консултације у Љубљану повучена словеначка амбасадорка у Загребу Смиљана Кнез.

У кабинету Марјана Шареца кажу да је премијер "забринут због покушаја утицаја хрватских представника на извештавање телевизије ПОП о деловању хрватске обавештајне службе", те да је реч о "озбиљним наводима" који захтевају "одговарајућа појашњења". Такви су притисци на медије "недопустиви и у супротности с темељним начелима демократије", наводе у Шарчевом кабинету.

Споменута је телевизијска станица је у понедељак објавила снимак којим, како тврди, доказује да је Иван Тољ, представник Стирије за Хрватску, покушао да спречи објављивање њихове приче о уплетености хрватских обавештајаца у тајно снимање словеначких функционера и судија у циљу компромитације арбитражног поступка и касније пресуде коју Хрватска не жели да призна.

Комшић: Хрватска да обустави прогон босанскохерцеговачких грађана

Након што је Председништво Босне и Херцеговине информисано о појавама врбовања босанскохерцеговачких грађана за шта се терети Безбедносно-обавештајна агенција (СОА) Хрватске, члан Председништва Босне и Херцеговине, из реда хрватског народа, Жељко Комшић тражи од званичника Хрватске да обуставе прогон босанскохерцеговачких грађана.

Како је саопштено из његовог кабинета, Комшић је још једном позвао босанскохерцеговачке правосудне и безбедносне агенције да заштите држављане Босне и Херцеговине који се налазе на удару обавештајних служби других држава.

Министарство безбедности БиХ недавно је доставило Председништву Босне и Херцеговине информацију о активностима хрватских обавештајаца и дипломата на наводном наоружавању селефија у тој земљи, пренео сарајевски портал Кликс.

Директор Безбедносно-обавештајне агенције (СОА) Хрватске Даниел Маркић недавно је признао да су хрватски обавештајци разговарали с држављанима Босне и Херцеговине упркос томе што је прва реакција хрватских власти била, према Мектићевим тврдњама, "политикантске конструкције".

Тужилаштво БиХ недавно је саопштило да је донело је наредбу о неспровођењу истраге против заменика министра сигурности БиХ Мије Крешића, новинара Мате Ђаковића и Ивана Бандића, генералног конзула Хрватске у БиХ у Конзулату у Тузли, јер ни директор ОСА-е, ни сведок Х. Ч. а ни остали представници безбедносних агенција у БиХ нису потврдили тачност навода Драгана Мектића и новинара Авде Авдића.

Насупрот тога Тужилаштво је наредило је спровођење истраге против Драгана Мектића, министра безбедности БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво