Додик: Нисам за Звиздићев предлог о ангажовању војске

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да не подржава идеју председавајућег Већа министара БиХ Дениса Звиздића о ангажовању војске на границама како би се спречио улазак миграната из Србије у БиХ. Додик је затражио да се провере информације да Бошњаци имају илегални план производње оружја.

"Председништво БиХ одлучује о употреби војске. Ја сам против тога", рекао је Милорад Додик новинарима у Мостару након што је са председником Србије обишао Саборну цркву Свете Тројице.

На питање да ли би то питање било решено ангажовањем хиљаду граничних полицајаца, Додик каже да ће у РС бити ангажован резервни састав тамо где је то потребно и у складу са законима.

"Ми нисмо опредељени да у РС правимо кампове за мигранте, разумемо да су они у транзиту и да иду на најближе дестинације, у овом случају Бихаћ, где могу најлакше да пређу у ЕУ", рекао је Додик.

Звиздић је јуче у Сарајеву изјавио да, ако границе Европе наставе да се херметички затварају за пролаз миграната, и БиХ ће ићи ка херметичком затварању своје границе према "источним суседима".

Додик је затражио да се провере информације да Бошњаци имају илегални план производње оружја.

Додик је, након обиласка радова на Саборној цркви Свете Тројице у Мостару, упознао, пред новинарима, председника Србије Александра Вучића са информацијама да су у том граду у последња три месеца одржане седнице представника разних одбора СДА и да обавештајне заједнице организују попис свих војно способних припадника бошњачке заједнице.

"Праве профиле, ко је био у рату, ко није војно обучен, да се припреме по њима за неке евентуалности", казао је Додик

Додик је указао да су фабрике наменске индустрије, којих је шест на територији Федерације, повећале неконтролисану производњу оружја и муниције.

"Неприхватљиво је да фабрика наменске индустрије производи нешто мимо одлуке власти и потреба војске", поручио је он.

Додик је казао да због тога Бошњаци желе да задрже у Савету министра подобне Србе како би пустили наменску индустрију да производи оружје, а обавештајна служба да контролише и прати званичнике Србије и РС.

"Мораћемо то да рашчистимо у будућности", објаснио је он. Додик је подвукао да је такве информације добио са уверљивих места, и да поседује и датуме када су одржавани састанци. 

"Положај Срба неповољан"

Председавајући Председништва БиХ оценио је да је положај Срба у Мостару и Федерацији уопште неповољан, истакао да се доносе одлуке против српског народа, а да веће присуство Србије и РС у БиХ говори о томе да воде рачуна о свим сегментима живота својих грађана.

"Укупан положај српског народа у Федерацији БиХ је сложен, посебно имајући у виду да им се негира конститутивност у неким кантонима, иако то предвиђа Устав. Доносе се одлуке против Срба", указао је Додик новинарима.

Он је истакао да Драганом Човићем може да се разговара и уради више на укључивању наше заједнице у важне послове Мостара.

У Мостару, каже, нису спроведени локални избори већ десет година, јер нема договора о политичком представљању, иста група људи је на власти и, док тако буде, положај Срба ће остати исти, по њих неповољан, уверен је Додик.

Навео је и да је Србија прошле године обећала и измирила све своје обавезе у вези са пројектима.

"Срамота ме је што сам седео са Комшићем и Џеферовићем у Бриселу"

Додик је изјавио да РС и српском народу у Савету министара БиХ припада место председавајућег и три министра и да се ништа друго, осим тога, неће десити.

У БиХ већ пет месеци после избора није формиран Савет министара.

Додик је новинарима рекао да су чланови Председништва БиХ били у Бриселу и инсистирали да им представници ЕУ помогну саветодавно, како би се сами ангажовали код земаља чланица, не би ли БиХ добила статус земље кандидата за чланство у Унији.

Тада им је, каже, јасно речено да треба да ураде неколико ствари, Споразум о ромингу и акредитацију високошколских установа, али и формирање власти.

"Сви смо преузели обавезу и мене је данас срамота што сам уопште седео са Комшићем и Џеферовићем у Бриселу и дао било каква обећања, јер је очигледно да то не можемо да урадимо", рекао је Додик.

Он је додао да је веровао да је посета европског комесара Јоханеса Хана БиХ довољан подстицај да се може формирати власт.

"Али онда смо кренули у разне кочнице и измишљања... Чекао се Комшић, као да се чека не знам ко...", рекао је Додик.

Он је истакао да је њихова позиција о заступљености Срба дата Уставом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи