Казаљке раздора: нова свађа Хрватске и Словеније

После спора око Пиранског залива, одабира кадрова у Нуклеарној електрани "Кршко", винске сорте грожђа, на помолу су нове несугласице између Хрватске и Словеније. Овог пута реч је о одабиру временске зоне, с обзиром на то да ЕУ од 2021. године укида измене зимског и летњег рачунања времена, пише Јутарњи лист.

Словенци су најближе томе да се одлуче за зимско рачунање времена, потврђено је Јутарњем листу из словеначког Министарства инфраструктуре.

Како је појашњено из Министарства, реч је о задржавању зимског, односно средњоевропског система рачунања времена (ГМТ +1), који тренутно користе и сви словеначки суседи.

Одлука Словеније није коначна, будући да је у току саветовање са земљама из региона, како би се и суседи међусобно координирали и одабрали заједничку временску зону, напомиње се у саопштењу Министарства.

Словенци су, како тврде, свим тим земљама упутили дописе са питањима о томе којој би временској зони припадали и размишљањима на ту тему.

Ни из једне од њих, међутим, за сада наводно није стигао никакав одговор, наводи Јутарњи лист.

Хрватска се и даље не изјашњава 

Одговора нема ни из Хрватске, а незваничне информације које је Јутарњи лист добио из Министарства саобраћаја, мора и инфраструктуре кажу да та институција од суседа из Словеније није добила никакав допис.

Незванични став је да су Хрвати, ипак, склонији да одаберу летње рачунање времена, посебно због тога што тај систем више погодује грани туризма који се у Хрватској и даље своди на "сунце и море", пише Јутарњи лист.

"Још нисмо имали никакве службене консултације с Министарством туризма, али су незваничне поруке да би нам више одговарао систем летњег рачунања времена. Тренутно нам ова тема баш и није била у фокусу, али могуће је да ћемо заговарати супротно од онога што очигледно заговарају наши суседи Словенци", наводи Јутарњи лист, позивајући се на незваничне информације из Министарства саобраћаја.

Као што би летње рачунање времена било примерено за хрватски туризам, тако би и зимско рачунање времена ишло у прилог Словенцима, јер су познатији по зимским туристичким програмима и здравственом туризму, него по сунцу и мору.

Словенци спремни да преговарају

Препорука Европског парламента је да се по том питању суседне земље међусобно договоре, како припадање различитим временским зонама не би изазвало потешкоће у саобраћају, али и бројним другим тржиштима.

Уколико не успеју да пронађу заједнички језик, Одбор за транспорт и туризам Европског парламента највероватније ће процењивати одлуку сваке државе, са намером да одабир зимског или летњег рачунања времена не проузрокује тешкоће на унутрашњем тржишту ЕУ.

Тога су свесни и Словенци, који су очигледно одлучили да предухитре хрватску равнодушност по том важном питању, па су се међу првима у комшилуку одлучили за зимско рачунање времена, наводи Јутарњи лист.

Напомињу да су спремни да преговарају.

"Ако ће све суседне земље да задрже зимско рачунање времена, задржаће га и Словенија. Али, ако се испостави да ЕУ и суседи желе летње рачунање времена, онда ће и словеначка влада расправљати о тој одлуци", стоји у одговору словеначког Министарства инфраструктуре Јутарњем листу.

Словенци би, ипак, могли да сачекају на одлуку Хрватске.

"Свакако би став о томе требало донети до краја године, али Министарство саобраћаја сматра да се ова одлука не би требало доносити прије него што проверимо како 'народ дише' по овом питању. Не мислимо притом, наравно, на референдум, но било би добро спровести својеврсну анкету међу нашим грађанима", сазнаје Јутарњи лист позивајући се на незваничне информације из Министарства саобраћаја.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво