Мета: Спреман сам на оставку, решење у озбиљном дијалогу

Албански председник Илир Мета коментаришући дубоку политичку кризу у којој се налази његова земља рекао је да је спреман да се одрекне мандата за добробит земље.

Иљир Мета поручио је да се "жртвује као Салвадор Аљенде како не би дозвољио инсталирање војне хунте", преноси македонски портал Плусинфо.

"Криза може да проузрукује конфронтације, које смо видели у прошлости и које би биле на штету интереса наше земље", поручио је Мета.

Апеловао је на све укључене стране да не жртвују државу због њихових фотеља и интереса. У том погледу, иако себе не сматра одговорним, Мета је истакао да је уложио све напоре у протекле две године како би спречио такву ситуацију.

"Спреман сам на две крајности, од одустајања од мандата као председника, након што се гарантује да земља има принципијелно политичко решење, исправно, уставно, које ће водити земљу напред, па све до мог жртвовања као што је то учинио Салвадор Аљенде, како би се онемогучило инсталирање хунте која би могла да врати Албанију 30 година назад", рекао је Мета.

Мета додаје да је спреман на обе опције.

Као неприхватљиво оценио је понашање албанске опозиције која бојкотује парламент, наводећи да се тиме криза само продубљује.

За њега попуњавање броја посланика у парламенту другим посланицима који су били на листи испод оних који су одустали од својих мандата представља само скривање кризе док истовремено, како тврди, поткопава почетак преговора са Европском унијом.

Мета је категоричан да не постоји решење за актуелну политичку кризу у Албанији ни ултимативним методама, ни реториком која подстиче насиље, а још мање полицијским и финансијским методама.

Актуелни председник Албаније решење дубоке политичке кризе у својој држави види кроз брзи, озбиљни и одговорни политички дијалог.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво