И Срби бојкотују државну комеморацију у Јасеновцу

Српско народно вијеће придружило се представницима јеврејских општина и антифашиста који су раније у уторак потврдили да четврту годину заредом неће учествовати на званичној комеморацији за жртве усташког логора у Јасеновцу која ће се одржати 14. априла.

Заменик председника СНВ-а Саша Милошевић рекао је за портал Новости да држава није предузела нужне мере да се заустави или макар смањи негирање Холокауста и геноцида у Другом светском рату, те ревизионизам.

Управо супротно, тврди Милошевић, низом мера попут подршке негационистичким и ревизионистичким удружењима и њиховим публикацијама, толерисањем говора мржње, релативизирањем страдања народа жртава и митологизацијом страдања након рата те неадекватном образовном политиком, држава је директно допринела томе да ове појаве постају доминантне у хрватском друштву.

"Очито постоје два дубоко супротстављена става о тим стварима. Уз такве велике разлике и у таквој друштвеној клими, ми не можемо и не требамо ићи заједно у Јасеновац", закључио је Милошевић. 

Раније данас, Јеврејска заједница у Хрватској саопштила је да не жели да у Јасеновцу буде у заједничкој комеморативној колони, чије одржавање ове године заговара премијер Андреј Пленковић.

У поворци неће бити ни Савеза антифашистичких бораца.

"Тешко је бити у истој колони с Владом када имате толико аргумената који су против тога. Ништа се не чини против повијесног ревизионизма, ништа се не чини око поздрава За дом спремни који користи ХОС. Да будемо јасни, уз дужно поштовање свим припадницима ХОС-а и њиховим заслугама у рату, усташко и фашистичко знаковље је забрањено у цијелој Еуропи. Актуална власт о томе шути", изјавио је за Јутарњи лист Фрањо Хабулин, председник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске.

Српска, јеврејска, ромска мањина и антифашисти одржаће своју комеморацију у петак, 12. априла. 

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 20. мар 2019, 10:55) - anonymous [нерегистровани]

stratiste

molitva se moze obavit i u crkvi u beogradu ili sinagogi.

(уторак, 19. мар 2019, 21:34) - Иван [нерегистровани]

Будимо људи

Жртвама усташког безумља дугујемо толико тога...пре свега је да сазнамо и упишемо имена, а затим да им обновимо постојеће и подигнемо нове споменике ... и да им на тим споменицима увек буде свежег цвећа, и свећа...и да аутори сниме достојне емисије, документарне и игране филмове... И да свако од нас пође, и свако школско одељење из Србије поведемо на стратиште, да им се поклонимо...сваке године. Заувек.

(уторак, 19. мар 2019, 20:32) - anonymous [нерегистровани]

Nije losa ideja o komemorijalnom centru, ali

bice oni dobri, jako dobri i u Jasenovcu i u Blajburgu. Kada se netko oseti u tesnacu - postaje agresivan.

(уторак, 19. мар 2019, 20:24) - anonymous [нерегистровани]

Меморијални центар

Потребан нам је меморијални центар у Београду, као што је Јад Вашем у Јерусалиму. Тако можемо да обележимо сваке године страдање Срба, Јевреја и Рома у другом светском рату, а и Срба уопште без обзира на којем месту су страдали и без обзира на оне који нам не допуштају да то учинимо тамо где је извршен злочин.