И Срби бојкотују државну комеморацију у Јасеновцу

Српско народно вијеће придружило се представницима јеврејских општина и антифашиста који су раније у уторак потврдили да четврту годину заредом неће учествовати на званичној комеморацији за жртве усташког логора у Јасеновцу која ће се одржати 14. априла.

Заменик председника СНВ-а Саша Милошевић рекао је за портал Новости да држава није предузела нужне мере да се заустави или макар смањи негирање Холокауста и геноцида у Другом светском рату, те ревизионизам.

Управо супротно, тврди Милошевић, низом мера попут подршке негационистичким и ревизионистичким удружењима и њиховим публикацијама, толерисањем говора мржње, релативизирањем страдања народа жртава и митологизацијом страдања након рата те неадекватном образовном политиком, држава је директно допринела томе да ове појаве постају доминантне у хрватском друштву.

"Очито постоје два дубоко супротстављена става о тим стварима. Уз такве велике разлике и у таквој друштвеној клими, ми не можемо и не требамо ићи заједно у Јасеновац", закључио је Милошевић. 

Раније данас, Јеврејска заједница у Хрватској саопштила је да не жели да у Јасеновцу буде у заједничкој комеморативној колони, чије одржавање ове године заговара премијер Андреј Пленковић.

У поворци неће бити ни Савеза антифашистичких бораца.

"Тешко је бити у истој колони с Владом када имате толико аргумената који су против тога. Ништа се не чини против повијесног ревизионизма, ништа се не чини око поздрава За дом спремни који користи ХОС. Да будемо јасни, уз дужно поштовање свим припадницима ХОС-а и њиховим заслугама у рату, усташко и фашистичко знаковље је забрањено у цијелој Еуропи. Актуална власт о томе шути", изјавио је за Јутарњи лист Фрањо Хабулин, председник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске.

Српска, јеврејска, ромска мањина и антифашисти одржаће своју комеморацију у петак, 12. априла. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара