Јевреји и ове године не желе с Пленковићем у Јасеновац

Јеврејска заједница у Хрватској не жели да у Јасеновцу буде у заједничкој комеморативној колони, чије одржавање ове године заговара премијер Андреј Пленковић.

Хрватска влада је позвала на састанак Савез антифашистичких бораца, представнике јеврејске заједнице и представнике Срба и Рома. Међутим, председник Координације Јеврејских општина у Хрватској, Огњен Краус је одбио Пленковићев предлог.

"Ми не можемо бити у истој колони. Не можемо бити са њима због Блајбурга и усташког поздрава", поручио Краус у изјави за хрватски портал Инекс.  

Пленковић, наиме, сматра да би било добро да буде једна заједничка комеморација ове године у Јасеновцу.

"То би били важни искораци и за питање сећања, помирења и осуде злочина који су се догодили у Јасеновцу", истакао је Пленковић.

Индекс, међутим, примећује да се, судећи према одговору Крауса, јеврејска заједница не верује Пленковићу.

Последњих неколико година, због противљења Јеврејске и Српске мањинске заједнице употреби усташких симбола и поклича, комеморација у Јасеновцу у априлу се одржавала у три, па и више колона.

Тако су пре или после државне комеморације на јасеновачко стратиште посебно одлазили представници јеврејске мањине са представницима Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске и Српским нацоналним већем.

"Ми не можемо бити у истој колони док се изједначавају жртве, наглашавам, Блајбуршког поља и расних закона НДХ и логора Јасеновац. Док је 'за дом спремни' једнима усташки поздрав, а другима прихватљив упркос уставним и законским одредбама и одлуци суда Савета Европе у Стразбуру", јасан је Краус у изјави за Индекс.

Још замерки на Пленковићево политичко деловање

Краус истиче још две велике замерке због којих не могу бити у колони са представницима Пленковићеве владе, преноси хрватски портал.

"Све док су у школама у употреби уџбеници издавача 'Алфе' и историчара С. Б. и М. Ј. и док је на месту водитеља одељења за информирање ХДЗ-а особа као што је Андреј Рора, ми не можемо у исту колону", каже Краус не искључујући могућност да ће се то можда једног дана и догодити.

Краус у свом одговору спомиње уџбеник историје за 8. разред основне школе у којем су црква, Алојзије Степинац и свештеници представљени као велики антифашисти, а злочиначка природа усташког режима је релативизирана.

Реч је о уџбенику издавачке куће "Алфа" који су припремили историчари Стјепан Бекавац и Марио Јареб.

Краус такође спомиње и случај Андреја Роре који је 1996. године објавио серију фељтона у часопису Независна Држава Хрватска који је из емиграције у Загреб преселио Срећко Пшеничник, зет Анте Павелића.

Представљен као студент и уредник библиотеке "Знаменити Хрвати исламске вере", серију фељтона је почео да објављује 10. априла 1996. године. У тексту препуном похвалних епитета за потпредседника владе НДХ Џафер-бега Куленовића, Рора пише о борби Хрвата и босанских муслимана за Павелићеву творевину.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво