Хрватска у шоку због забране комеморације у Блајбургу

Хрватска је у шоку због одлуке Католичке цркве у Корушкој да ове године, због недостатка дистанце према усташтву, забрани комеморацију на Блајбуршком пољу.

Бискупија у Клагенфурту је Хрватску бискупску конференцију обавестила писаним путем, а као основни разлог наведено је да се та комеморација политички инструментализује, те да би то могло бити штетно по цркву.

Загебачки Вечерњи лист пише да у корушкој влади кажу да одлука бискупије Гурк-Клагенфурт о забрани комеморације у Блајбургу "отвара ново поглавље у третирању комеморације".

Овом одлуком тамошње цркве уведена су, кажу, нека нова правила, а то значи да ако организатори и ове године желе да организују комеморацију - морају да затраже полицијску дозволу за окупљање.

Иако је још прошле године било јасно да се "обруч око комеморације на Блајбуршком пољу убрзано стеже", први званични, наводи се, могао би водити према дефинитивном гашењу ове комеморације.

С друге стране, Хрватска бискупска конференција је у неуобичајно оштром саопштењу "у целости одбацила" разлоге због којих је клагенфуртска бискупија забранила овогодишњу мису.

Из загребачког Каптола поручено је аустријским колегама да ускраћивање могућности молитве сматрају "непоштовањем жртве и губитком осећаја за патњу недужних".

Председник хрватског парламента, који је покровитељ ове комеморације, Гордан Јандроковић, и хрватски политичар Владимир Шекс у потпуности су подржали саопштење хрватских бискупа.

Јандроковић и Шекс су, преносе медији, изразили бојазан да би у случају забране могла бити организована недозвољена комеморацијија.

Реаговала је и европска парламентарка, десничарка Ружа Томашић, која је бискупу у Клагенфурту упутила писмо у којем каже да одлука о забрани "свете мисе на Блајбуршком пољу скандалозна је и шокантна, вредна сваке осуде".

Одлуци Католичке цркве у Корушкој претходила је детаљна анализа догађаја на комеморацији одржаној у Блајбургу прошле године, када је као и свих претходних година, уз ћевапе и пиво глорификовано усташтво, па је један број хрватских десничара био приведен и осуђен због истицања усташких симбола, што је у Аустрији законом забрањено.

Линта поздравио забрану мисе на Блајбуршком пољу

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поздравио је одлуку корушке Католичке цркве да забрани мису усташама убијеним на Блајбуршком пољу крајем Другог светског рата.

"Добро је познато да је Блајбург од доласка ХДЗ-а на власт 1990. године постао место годишњег ходочашћа десетина хиљада следбеника усташког покрета поглавника Анте Павелића, команданта фабрике смрти Јасеновац Макса Лубурића, команданта злогласне Црне легије Јуре Францетића и бројних других зликоваца", навео је Линта у саопштењу за јавност.

Линта је као "један од бројних доказа да је темељ Хрватске усташтво" истакао одлуку Хрватског сабора да буде покровитељ комеморације убијеним припадницима војске геноцидне НДХ у Блајбургу, као и редовни доласци бројних хрватских званичника или њихових изасланика на највећи скуп нацифашиста у Европи.  

Председник Савеза Срба из региона је такође оценио као антицивилизацијско али потпуно очекивано саопштење Хрватске бискупске конференције, јер, како је навео,
"већина хрватских бискупа промовише усташку идеологију тврдећи да су Блајбургу страдале невине жртве", што је "безочна лаж".

број коментара 15 пошаљи коментар
(недеља, 10. мар 2019, 10:40)
anonymous [нерегистровани]

..Neduzni ...???

...sa Kapitola kazu da zabranu smatraju "непоштовањем жртве и губитком осећаја за патњу недужних"..
E sada bas da su zrtve a pogotovu da su neduzni, nije tacno. Verovatno, kao i uvek medju njima je bilo neduznih, ali ustase i domobrani bas nisu.

(субота, 09. мар 2019, 21:02)
anonymous [нерегистровани]

Austrija

Austrija je pre par meseci donela zakon po kome je ustaske simbole svrstala sa simbolima islamske drzave, simbolima nacisticke Nemacke i duzni su da iste odmah uklanjaju ,a one koje nose da kaznjavaju i sa 10 000 eura.

(субота, 09. мар 2019, 17:18)
anonymous Lala [нерегистровани]

I juuuu,

Šta će sad ustaše bez Blajburga .

(субота, 09. мар 2019, 17:18)
anonymous [нерегистровани]

Bleiburg, Hrvatska sramota

Hvala Austrijo. Moja familija je morala bježati is rodne grude (Srpske Moravice) u Srbiju (Lapovo) 1941 god samo zato što smo bili Srbi. A da nismo......bili bi ubijeni, kao što su bili preko stotinu ljudi koji su stradali od ušteda. Još danas, kod željezničke stanice u Moravicama stoji spomenik tim nevinim ljudima, žrtve ustaškoga terora! U Bleiburgu nisu bili nevine žrtve, nego ustaski zločinci.
(субота, 09. мар 2019, 16:27)
anonymous [нерегистровани]

Ne

Sok...mozda ali za koga,ja kao Hrvat iz Zadra potomak partizanskih obitelji sa obje strane pozdravljam ovu odluku kao i svi moji prijatelji i poznanici iz kvarta i kafica u kojem sam jutros bio.Svako i samo pominjanje"ustastva"je najveca moguca sramota za hrvatski narod od stoljeca 7...

(субота, 09. мар 2019, 15:40)
anonymous [нерегистровани]

A pokrovitelj Sabor!!!

Iako se godinama zna da je Bleiburg manifestacija ustaskog derneka, manifestacija mracnih strana proslosti to nije smetalo ili bas zato je hrvatski Sabor sluzbeno bio pokrovitelj. Visoki predstavnici Sabora i Kaptola su
"uvelicavali" tu bruku i sramotu civiliziranog svijeta.

(субота, 09. мар 2019, 15:33)
anonymous [нерегистровани]

Ispravno

Katolička crkva u Austriji je uradila ono što bi trebalo da uradi Katolička crkva na svetskom nivou a to je da se javno i jasno distancira od Blajburga, NDH i ustaškog pokreta u celini. Sam ustaški pokret je po svojoj suštini bio nacistički pokret u kome nije bila bitna vera, jer su u njemu bili i pripadnici drugih vera, već im je bila bitna nacija a zločine i nepopravljivu štetu koju je taj pokret naneo odnosima i budućem suživotu svih vera i nacija na našim prostorima tek nije potrebno komentarisati.

(субота, 09. мар 2019, 15:14)
anonymous [нерегистровани]

Izmedju svih onih, koji su u Hrvatskoj "sokirani", je.....

.....znak - jednakosti!!!

(субота, 09. мар 2019, 15:06)
anonymous [нерегистровани]

Проусташки ХДЗ

Шок хрватских власти је јасна порука да је у Хрватској на делу проусташка, односно профашистичка власт. Жалосно да се такво нешто догађа у 21. веку и то на тлу европе.

(субота, 09. мар 2019, 14:58)
Braco [нерегистровани]

Bleiburg

Čestitam Austriskoj biskupskoj konferenciji na pozitivnoj odluci za ukidanje "komemoracije".