Црква у Корушкој забранила мису код Блајбурга

Због политичке инструментализације мисе, Католичка црква у Корушкој одбила је молбу Хрватске бискупске конференције за одржавањем мисе на Блајбуршком пољу. Хрватска бискупска конференција са жаљењем је примила ту одлуку и изражава своје дубоко неслагање.

Секретар бискупије у Клагенфурту монсињор Енгелберт Гугенбергер навео је у псиму да је миса на пољу поред Блајбурга а постала је део манифестације која се политички инструментализује и део је политичко-националног ритуала који служи селективном доживљавању и тумачењу историје, преноси Индекс.

Гугенбергер оцењује се да манифестација код Блајбурга штети угледу Католичке цркве.

"Укупна слика ове манифестације штети угледу Католичке цркве и могла би с правом послужити као основа да се, у случају да се изда дозвола за одржавање мисе, Католичкој цркви у Корушкој предбаци инструментализација једне мисе у политичке сврхе и недостатак дистанце према фашистичком погледу на свет", стоји у саопштењу.

Како се напомиње, одлука о ускраћивању дозволе за одржавање мисе код Блајбурга, која је требала бити одржана 18. маја ове године, донесена је након „темељне анализе" скупа 2018. као и "бројних разговора" између представника Аустријске и Хрватске бискупске конференције, у којима су учествовали верници хрватске заједнице у Корушкој као и представници аустријских безбедносних служби.

Иако се скуп одржава на приватном поседу, одржавање мисе изискује дозволу надлежне Католичке цркве у Корушкој.

Аустријска држава се од прошле године почела појачано критички односити према скупу у Блајбургу, на иницијативу неколико аустријских европосланика. Недавно је ступио на снагу и закон који забрањује усташке симболе из раздобља Независне Државе Хрватске (НДХ).

Загреб се не мири са забраном

Хрватска бискупска конференција одбацује наводе због којих је Католичка црква у Корушкој одбила да изда дозволу за мису код Блајбурга и са таква одлука значи "непоштивање жртве и губитак осећаја за патњу недужних", преноси Индекс.

Хрватски парламент, који је покровитељ комеморације страдалим усташама током Другог светског рата у Блајбургу, планира да разговара са надлежнима о забрани одржавања тог скупа.

Позивајући се на изворе блиске кабинету председника Сабора Гордана Јандроковића, Хина је јавила да ће делегација парламента најпре о томе разговарати с Почасним блајбуршким водом и Католичком црквом односно Хрватском бискупском конференцијом, који су такође организатори комеморације, након чега ће одлучити шта даље.

Хрватска министарка спољних послова Марија Пејчиновић Бурић није желела детаљније да коментарише одлуку о забрани, већ је само оценила да је миса најбољи начин да се обележи сећање на жртве из Другог светског рата.

"За нас је Блајбург место сећања и комеморације за жртве које су тамо биле", изјавила је новинарима Пејчиновић Бурић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво